Здравословно хранене Диети Полезно

Ползи от хумуса

Какво представлява хумусът

Това е гъста кремообразна смес, като основната съставка в нея е нахут. Към него се добавя зехтин, лимон, тахан.

Хумус

За да бъде още по-вкусна, можете да добавите и зеленчук по избор – печена чушка, патладжан или дори маслини. Всяка от тези съставки прави пюрето, наречено хумус, неустоимо.

Защо хумусът е полезен

Ако консумирате често хумус, ще направите редица полезни за вас и вашия организъм неща. Ще намалите нивото на лошия холестерол, а това ще доведе до намаляване на риска от различни заболявания, като диабет и дори рак. Това е следствие на полезните съставки, които се съдържат в хумуса. Той е богат на протеини (ето защо е добра храна за вегетарианците), фибри, въглехидрати, витамин C, витамин В6, фолиева киселина, цинк, фосфор, манган, желязо. В него има около 15% мазнини, като само 1% са наситени.

Ползи от съставките на хумуса

Нахут

Както всички бобови растения, така и нахутът е с високо съдържание на фибри и протеини. Фибрите помагат за храносмилането, а нахутът сам по себе си носи своите ползи за сърцето. Той е едно от най-дълго консумираните бобови растения в света – част от традиционната храна на някои народи в продължение на над 7500 години. Той е много добър източник на: магнезий, манган и витамин В6.

Зехтин

Добре известно е, че студено пресованият зехтин е чудесен заместител на вредното олио, което много домакинства използват.
Той съдържа витамин Е, който се свързва с ползите си за косата и ноктите. Освен това в него се съдържат още витамините: А, К и D, които, в комбинация с витамин Е, укрепват тъканите, мускулите и костите. Линоловата киселина има своето полезно действие при зрението, а олеиновата киселина стимулира ген, който подтиска растежа на раковите клетки.

Лимонов сок

Известно е, че лимонът има алкализиращ ефект върху тялото. Това означава, че създава не кисела, а алкална среда в организма. А както добре знаем, макар че трябва да има някакъв баланс между двете, превесът на киселинната среда води до редица заболявания. Освен това лимонът има голямо количество витамин С, спомага за увеличаване на имунитета и подпомага за поддържането на нормално ниво на кръвна захар.

Сусамов тахан

Таханът се прави от смлени семена сусам. А сусамът, от своя страна, предлага широк спектър от микроелементи и витамини. В съдържанието му се откриват редица съставки, които успешно намаляват рисковете рисковете от инсулинова резистентност, сърдечно-съдови заболявания и дори рак.
Науката е установила, че когато съставките на хумуса са съчетани, те предлагат още по-големи ползи за организма. Това е така, заради начина, по който мазнините, въглехидратите и протеините, намиращи се в хумуса, работят заедно.

Ползи за здравето от хумуса

Източник на протеин

Нахутът, от който основно се прави хумусът, е много добър източник на протеини както за вегетарианците, така и за хората, консумиращи месо. Тъй като хумусът обикновено се комбинира с питка от друг вид пълнозърнесто брашно, нахутът, в комбинация със зърната на хляба, образува т.нар. „пълноценен протеин“ . Това означава, че в тази комбинация се съдържат всички незаменими аминокиселини. Наричат се така, защото не могат да бъдат синтезирани от организма. Таханът също е източник на аминокиселини и по-специфично една, наречена метионин.

Съдържа фибри

Смята се, че фибрите, намиращи се в нахута, спомагат за намаления риск от сърдечно-съдови заболявания. Една от причините е, че те помагат на хората да избягват честото преяждането и това предотвратява натрупването на излишна мазнина, особено около органите. Освен това те помага за предпазване артериите от натрупване на плака, като намаляват шансовете за сърдечен удар.

Фибрите в нахута се обработват от бактерия, намираща се в дебелото черво. Благодарение на сложния процес, който се получава при тяхното взаимодействие, се намалява рискът от развитие на заболявания на стомашно-чревния тракт.

И не на последно място, установено е, че нахутът поддържа баланса на кръвната захар. А това означава, че има по-малък риск от развитие на диабет и инсулинова резистентност.

Високо съдържание на минерали и витамини

Хумусът предлага едно невероятно разнообразие от минерали и витамини, които са толкова важни за човешкия организъм!
В допълнение към фибрите и протеините, нахутът има високо съдържание на желязо, фолиева киселина, фосфор и витамини от група В. Лимоновият сок повишава имунитета, заради високите количества на витамин С и антиоксидантите. В таханът има мед, магнезий, цинк, желязо, фосфор и калций. Всичко това заздравява организма.

Заздравява на костите

Сусамът е един от продуктите, в които има най-високо съдържание на калции. А както е добре известно, калцият заздравява костите. За разлика от млечните продукти обаче, където вече е доказано, че калцият не се усвоява от организма, макар и в тях да има голямо съдържание от него, калцият от сусама, се усвоява.

Освен това таханът е източник на мед, който помага за запазване на здрава скелетна структура, като формира съединителната тъкан – колагена и еластина, които са много важни за тъканите и костите. Цинкът е показано, че е важен фактор в развитието на костите и растеж и защитник на здравето на костите.

f | Сподели с приятели