Здравословно хранене Диети Полезно

5 причини, поради които диетите се провалят

На много от нас ни се иска диетите да имат дълготраен резултат – да се лишим от храна за седмица, а после с месеци да поддържаме теглото, до което сме достигнали. Това обаче не се случва. Защо?

Диети

В тази статия сме се опитали сме се да разгледаме основните причини за това, за да могат всички, които ежедневно се опитват да се преборят с излишните килограми по привидно най-лесния, но всъщност най-мъчителния начин, да се замислят дали това е правилният път.

За вас диетите са краткотрайна промяна на хранителния режим

Няма как да очаквате, че ще направите нещо краткотрайно, а то ще има дълготраен резултат. Повечето хора, които се подлагат на някаква диета, очакват, че ще редуцират теглото си незабавно. Това и се случва, тъй като полагат усилия да го направят. В момента обаче, в който те постигнат желания резултат, се връщат към своя предишен хранителен режим. И съответно – отново възвръщат старите си килограми.

Какво да направите:

Променете отношението си към диетата. Опитайте се да подберете такава, каквато ще отговаря на нуждите ви и ще ви помогне в дългосрочен план да оформите тялото си. Не се измъчвайте с лишения. Те никога не са ключ към пълноценния начин на живот.

Д-р Хаймън, който е бил десет пъти на първо място в бестселър листата на New York Times, посочва още няколко причини: фокусирате се върху калориите; подчинявате се на волята си; забранявате си храни с високо съдържание на мазнини; нямате план, по който да се грижите за здравето си.

Подчинявате се на волята си, а не на научните доказателства

Основата на повечето диети е лишение от храна. Затова и е съвсем нормално да чувствате глад в този период. Но в резултат на този глад, организмът забавя метаболизма, за да пести енергия. Яденето на някои храни(с по-високо съдържание на захар и въглехидрати) всъщност повишава усещането за глад и забавя метаболизма.

Какво да направите:

Яжте достатъчно, за да задоволите апетита си (но само прясна и свежа храна). Съставете менюто си така, че да балансирате кръвната захар. Комбинирайте белтъчини, мазнини и въглехидрати на всяко хранене. Приемайте по малко количество от тях, за да има разнообразие за организма. Консумирайте храни с фибри – те забавят производството на инсулин.

Фокусирате се върху калориите

При диетите хората се фокусират основно върху калориите, които приемат. Но това не е съвсем правилно. Разбира се, трябва да внимавате с калориите, но и не бива драстично да ги намалявате. Всъщност грешката и при диетите, и при ежедневното хранене като цяло, е, че се приемат храни с висок гликемичен индекс. Те повишават рязко нивата на кръвната захар. В следствие на високите нива на кръвна захар (глюкоза) се стимулира секрецията на инсулин, който спомага за усвояването на глюкозата. Когато обаче количеството ѝ е твърде голямо, тя се натрупва в мастните клетки, където се превръща в мазнини и под тази форма се складира в тялото.

Какво да направите:

Приемайте храни с нисък гликемичен индекс – ядки, семена, зеленчуци. Консумирайте зърнени и бобови, но не в големи количества. А когато все пак приемате храни с по-висок гликемичен индекс, като картофи и бял ориз, комбинирайте ги с друг вид храна – салата например. Така ГИ значително намалява.

Забранявате си храни с високо съдържание на мазнини

Всеобщо е схващането, че килограмите се натрупват лесно в следствие на мазнините. Затова и повечето хора ги избягват. В момента обаче една голяма част от хората са с наднормено тегло и страдат от различни заболявания. И това не е в резултат на мазнините, а в резултат на захарта. Учените вече са категорични по този въпрос. Захарта, която се намира навсякъде. Не само в сладкишите и шоколадите. Тя се добавя в много и различни пакетирани храни, които нямат сладък вкус, например в сосовете, в кетчупите, в корнфлейкса, дори в някои видове сирена. Стремите се да не приемате храни с високо съдържание на мазнини, но консумирате такива със съдържание на захар, без дори да подозирате.

Какво да направите:

Преди да си купите нещо пакетирано – проверете съдържанието. Може да попаднете на високо-фруктозен царевичен сироп (HFCS). Освен това не се страхувайте да хапвате храни със съдържание на мазнини. Те дори са в състояние да ускорят метаболизма ви. Яжте растителни мазнини, като авокадо, ядки, семена, кокосово масло или зехтин – всички те са полезни за вашия организъм.

Нямате план по отношение на хранителния си режим

Здравето не е нещо, които просто ви се случва. Вие трябва да се грижите за него. А за да стане това, е нужно да се замислите какво ви привнася ползи и какво – вреди. И да си изградите план за собствения си режим на хранене. Повечето хора не гледат на храненето като на средство, подсигуряващо добро здравословно състояние, и затова се разболяват. Не е все едно какво ядете. Нужно е да осъзнаете важността от правилното хранене – всичко друго е безполезно и би имало краткотрайни резултати.

Какво да направите

Вместо да започнете диета за седмица или две, определете си план за действие. Изключвайте плавно храните, които ви карат да натрупвате излишни килограми и ги заменяйте с нови, по-здравословни.

Ако започнете да следвате съветите по-горе и замените диетите с балансиран хранителен режим, не само ще видите разликата, но и ще я почувствате. Със сигурност ще ви отнеме повече време да редуцирате килограмите си, но ефектът ще е дълготраен. И най-важното – ще се погрижите не само за фигурата си, но и за здравето си.

f | Сподели с приятели