Здравословно хранене Диети Полезно

6 причини да обикнете канелата

Канелата е считана за една от приятните храна. Нейния аромат напомня на есента и дори връща спомени от ябълковия пай за празничните дни. Така че трябва да бъдете развълнувани да чуете новините около нейните ползи за здравето.

Канела

Здравословните ползи от използването на канела

1. Тази подправка може да се окаже полезна за предпазването от рак

Ракът е заболяване, характерно с неконтролиран растеж на клетки. Канелата оказва въздействие за намаляване на образуването на тумори в кръвоносните съдове, растежа на раковите клетки и изглежда е токсичен за раковите клетки, което води до клетъчна смърт.

2. Битка с диабета

Канелата е известна със своя анти-диабетичен ефект. Тя помага за понижаване на нивата на кръвната захар и има положителен ефект върху чувствителността към хормона инсулин, който е хормон от съществено значение, необходим за да се поддържат нивата на кръвната захар в нормални граници.

3. Пълна с антиоксиданти

Антиоксидантите помагат в борбата на организма за окислително увреждане, което се причинява от свободните радикали. Канелата е изпълнена с мощни антиоксиданти, като полифеноли. Едно проучване, съпоставя антиоксидантната активност на 26 подправки, показва, че канелата е победител, дори изпреварва храни като риган и чесън.

4. Борба с гъбични и бактериални инфекции

Канелата съдържа канелен, нейната основна активна съставка, която се използва за борбата с различни видове инфекции. Канеленото масло се използва за ефективно лечение на инфекции на дихателните пътища, причинени от гъбички. Тя може също да помогне за забавянето на растежа на някои бактерии, включително салмонела и листериа. Канелата също влияе добре на лошия дъх и помага за предотвратяването на кариес.

5. Борба с алергии

Проучванията показват, че хората, живеещи с алергии могат да намерят средство за защита в лицето на канелата. Доказано е, че тя е средство за борба с общите симптоми на алергия, защото намалява възпалението в тялото. Канелата съдържа също способности да повиши човешкия имунитет и е известна с това, че осигурява полза за доброто здраве на храносмилателната система, като помага за ограничаване на авто-имунни реакции след консумация на общи алергенни храни.

6. Регулатор на кръвната захар

Научно установено е, че богатата на антиоксиданти, канела може да помогне и да намали рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдови заболявания и диабета.

Как да включите канелата в диетата си?

С всички доказателства, сочещи към ползите от канела, можете да започнете да я консумират в големи дози. Това не е препоръчително, защото е установено, че канелата е токсична в големи дози. Препоръчително е при стартиране на нов режим на хранене, да се консултирате с лекар за първи стъпки и да бъдете внимателни за свръх-консумация на канела. Прекомерната употреба на канела може да има някои нежелани ефекти. Малка щипка в кафето или чаят може да направи чудеса за цялостното ви здраве.

f | Сподели с приятели