Здравословно хранене Диети Полезно

6 прости начина да облечките кожата си след слънчево изгаряне

Най-същественото на един перфектен летен ден – жаркото слънце – също така е и източник и на нещо неприятно: слънчевото изгаряне.

6 прости начина да облечките кожата си след слънчево изгаряне

Най-добре е да избягвате изгаряне като редовно нанасяте слънцезащитен крем, но можете да се справите с проблема и след като щетите са нанесени.

1. Кисело мляко

Дерматолозите препоръчват нанасянето на кисело мляко върху изгореното от слънцето лице. Размажете го като маска и го оставете докато вече не е студено.

2. Прясно мляко

И прясното мляко действа успокояващо на изгорената кожа. Напоете компрес със студено прясно мляко и го приложете върху засегнатото място. Млечната киселина помага за ексфолирането на кожата.

3. Краставица

Може да сте виждали по филмите как си слагат резени краставица върху очите. Това не е пълна измишльотина. Поставете резени краставица върху изгорелите ви рамена или напоете компреси с вода с нарязана краставица с нея и ги поставете върху кожата.

4. Овесена каша

Смесете малко овесено брашно със зехтин и студена вода. Тази комбинация хидратира кожата и успокоява изгореното място. Овесеното брашно помага за сърбежа, а бета глюканите в него имат противовъзпалителни свойства.

5. Чай от лайка

Чаят от лайка действа противовъзпалително и отдавна се използва като лекарство при розацея. За слънчево изгаряне, изстудете чая и напоете компрес с него. Чаят помага на кожата да се възстанови по-бързо.

6. Лед

Не забравяйте най-очевидното: ледът и студения душ могат значително да облекчат слънчевите изгаряния. Най-важното е да е нещо студено, което да абсорбира топлината. Трябва да пиете и доста течности, защото наранената кожа спомага за по-лесното дехидратиране.

f | Сподели с приятели