Здравословно хранене Диети Полезно

90-дневната диета от първо лице

Всеки, решил да свали някой килограм, търси своя начин, за да го направи, съобразен с времето, динамиката на живот и личните интереси на индивида. Докато някои предпочитат да съчетаят спорта с хранителен режим, други прибягват до драстични методи като гладуване. Истината е, че най-доброто и трайно решение на проблема с напълняването, е да се следва определена система за хранене, която не изтощава организма, а същевременно е ефикасна.

90 дневна диета

В настоящата статия се спирам на една от най-известните диети – 90-дневната, за която мога да потвърдя, че е добър вариант, тъй като два пъти лично съм я изпробвала.

Да се пребориш със старите си навици е първата важна стъпка.Няма какво да отричаме, повечето от нас напълняват, защото се хранят с некачествена или вредна храна, прекаляваме с количествата или не се движим достатъчно. Застоялият начин на живот, лошо съчетан с калоричната и трудна за усвояване от организма храна, могат до такава степен да ни навредят, че не само да изглеждаме, но и да се чувстваме много зле. Предимството на 90-дневната диета е, че за около 3 месеца ограничаване, се постигат резултати, които могат да бъдат видими в продължение на години, ако обаче бъдем стриктни. Най-общото правило на самия режим е това да се яде конкретна група храни във всеки ден, както и да не се консумира храна късно вечер. Задължителен е и приемът на поне 2 л. вода на всеки 24 часа.

Първият ден от режима е т.нар. белтъчен, когато започваме деня си с плод (може да бъдат 2 броя, но от 1 вид, например 2 банана, 2 ябълки, 3 портокала и т.н). Обядът трябва да се състои от белтъчини, като можем да избираме между яйца, месо, млечни продукти, риба, като избраният от нас продукт трябва да се съчетае със салата, както и 1 филийка пълнозърнест хляб. НЕ може да се смесват белтъчини от различни групи, така например месо с яйца не трябва да приемаме на едно хранене. Вечерята е добре да е няколко часа след обяда и да се състои от половината количество, което сме поели за обяд. Препоръчва се вечерята да не е по-късно от 19 ч. Ако сме гладни след този момент, можем да си направим неподсладен чай или да изпием чаша вода.

Вторият ден е посветен на варива. Можем да консумираме боб, леща, картофи, ориз със зеленчуци, но закуската отново се състои от плод. Отново е желателно вечерята да е половината от обяда.

Третият ден е въглехидратен. Тогава можем да хапнем и сладко, но само за вечеря. Закуската и тогава е плод, а обядът може да бъде пърленка със шарена сол, геврек, спагети с доматен сос и т.н. Вечерята може да бъде парче торта, бисквити или други сладки продукти, винаги придружени с редче черен шоколад – мощен антиоксидант.

Четвъртият ден е плодов, тогава са позволени до 5 хранения на ден, но трябва да бъдат изцяло плодови или зеленчукови, не са позволени други храни освен 50-100 гр. сурови ядки, ако наистина не можем да устоим на глада. След плодовия ден отново настъпва време за първия-белтъчен и така до края на диетата.

По принцип на 29-тия ден от режима се прави т.нар. „воден“ ден, в който се приемат само вода, чай и кафе, но аз лично никога не съм го изпробвала, защото нямах нужда да сваля много килограми, а и се страхувах да не ми прилошее. След приключване на 90-дневната диета, много дами поставят снимки тип „преди-сега“ в социалните мрежи, за да е видим ефектът от усилията им. Без значение дали се нуждаем от ударно отслабване или просто от 4-5 кг лека корекция на настоящото състояние, този режим е добър вариант, защото ефектът трае дълго.

Режим „почивка“ не значи да прекаляваме както преди

Грешка, която много хора допускат след края на режима, е да се върнат към старите си навици на хранене и живот. Консумират отново смесени храни, успокояват се, че са свалили излишните килограми, но реално работят за трупане на нови. Ако наистина искаме да задържим постигнатото досега, е важно да преминем успешно в режим „почивка“. Това означава, че запазваме основните правила, които сме спазвали по време на 90-дневната си диета, без обаче да бъдем толкова стриктни. Добре е закуската пак да бъде плод, но в храненията на обяд и вечер може и да си позволим смесване на белтъчини или пък обядът да бъде въглехидратен, а вечерята – варива например. Важно е да сме умерени в количествата и ако може, да спортуваме. Така ще се чувстваме и ще се радваме дълго на перфектна форма.

За 90-дневната диета от първо лице мога да споделя, че ми върна лекотата на движение, както и възможността да нося стари и любими дрехи, които бях захвърлила в един гардероб, защото не ми ставаха. Мои познати също я изпробваха и останаха доволни. Някои обаче не успяваха да надвият лакомията си и се отказаха да следват последователността от дните в храненията. Според мен е важно да се мотивираме за промяна, защото само така ще успеем да надвием вредните си навици и да си създадем нови, по-добри и здравословни.

Светослава Хараламбова

f | Сподели с приятели