Билки, облекчаващи симтпомите на предменструален синдром

Ставате ли раздразнителни и нервни всеки месец по време на цикъла ви? Измъчват ли ви чувствителност в гърдите и подуване на корема? Ако е така, значи сте като всяка втора жена, която изпитва предменструален синдром. Смята се, че симптомите на синдрома се дължат на хормонални промени, които настъпват в тялото когато дойде онова време от месеца.

Но спасение има и то съвсем не е задължително да бъде фармацевтично. Има отлични билки, които помагат при предменструален синдром и облекчават неприятните му симптоми.

Вечерна иглика

Билки, облекчаващи симтпомите на предменструален синдром

Олиото от вечерна иглика облекчава различните симптоми на предменструалния синдром. Всъщност, американските идианки от стотици години дъвчат семената на растението при менструални болки. Във Великобритания пък олиото от вечерна иглика е одобрено лечение при предменструален синдром.

Билката е богата на омега-3 мастни киселини и облекчава чувствителността в гърдите, промяната на настроенията и кръвотечението.

Ангелика

Билки, облекчаващи симтпомите на предменструален синдром

Ангеликата често се използва в традиционната китайска медицина за лечение на предменструален синдром и менструални крампи.

Билката често е спрягана за “женско” лекарство и проучванията показват, че е особено ефективна при предменструален синдром и болезнена менструация.

Ангеликата може да се приема под формата на екстракти, тинктури, на прах или като чай.

Аврамово дърво

Билки, облекчаващи симтпомите на предменструален синдром

Науката е разкрила как плодовете на това растение облекчават симптомите на предменструалния синдром – те помагат за балансирането на женските хормони, които се произвеждат по време на менструация, покачват нивата на лутеинизиращия хормон, докато блокират фоликулостимулиращия хормон. Това повлиява на съотношението между естроген и прогестерон, като намалява нивата на естроген.

В Германия вече има поне един продукт с плодове от аврамово дърво, който се използва при предменструален синдром, проблеми с менструацията и повишена чувствителност в гърдите.

Други билки

Градинският чай облекчава главоболия; жълтият кнтарион лекува депресия и раздразнителност; лепката намалява чувствителността в гърдите; листата от глухарчета помагат при подуване.

f | Сподели с приятели