Здравословно хранене Диети Полезно

Чаша безалкохолна отрова

Зловещо е колко голям процент от нещата, които приемаме за храни и напитки изобщо не са такива и няма как да са част от един здравословен начин на живот.

Безалкохолно

Ако вземем за пример безалкохолните напитки и в частност газираните такива, няма да намерим в тях нищо полезно.

Какво съдържат те и какво получаваме ние с една чаша?

Вода – тя е много важна и полезна в натурален вид, но в газираните безалкохолни няма да намерим истинската живителна течност. Водата се обработва, газира, оцветява, подслажда с изкуствени подсладители, ароматизира, сгъстява и се превръща в химично променена течност с неясен вид и съмнителни ползи.

Захар – всички сме чели за вредите от бялата захар, но тук в газираните безалкохолни, тя е едно по-малко зло на фона на много други. Среща се все по-рядко за сметка на по-евтините и по-вредни подслаждащи заместители.

Глюкозо-фруктозен сироп – получава се от преработка на царевица, но всичко естествено в него си отива с отпадъците от зърнената култура. Той провокира прекомерно натоварване на панкреаса и се преработва в черния дроб, който буквално страда от голямото количество и прекалено концентрираната сладост. Не трябва да се бърка с натуралната плодова захар, която идва при нас от плодове и суров мед.

Подсладители – синтетични субстанции, чиято сладост надхвърля многократно тази на захарта, също така са много по-евтини от нея и се влагат масово в безалкохолните. Нискокалорични са, но това не ги доближава ни най-малко до един здравословен начин на живот. Не носят никакви полезни вещества или ползи за организма. Натрупването им в организма може да ви донесе от леко неразположение, стомашни смущения, главоболие до загуба на паметта, припадъци, рак.

Въглероден диоксид – благодарение на него се получава газирането на напитки. Допринася за намаляването на количеството калций в организма,

включително изтеглянето му от костите. Да го наречем отровен е твърде силно казано, но определено не ни е нужен щом не е този, който сами си произвеждаме в организма.

Оцветители – поредната голяма група съставена от Е-та, част от тях са с растителен произход, но по-често срещано и по-евтино е да се използват синтетичните багрила. Трябва ли да се обяснява липсата на логика в това да се пие боя? Подобно на подсладителите могат да предизвикат различни здравословни проблеми сред които алергии, астма, мигрена и други.

Ароматизатори – отново имат естествен и изкуствен произход, но това не ги прави много различни, защото съдържат множество странични вредни вещества, които се натрупват в организма и го тровят с времето. Придават на газираните напитки приятен аромат, но това не ги превръща в носещи някаква полза.

Сгъстители – те присъстват по-скоро в т.н. пуншове и служат да се придаде по-плътен вид на коктейл от изброените до момента различни съставки (без въглероден диоксид). Целта е напитката да придобие вид на нектар или натурален сок, но тя си остава течна химия в шише/чашка все пак.

Антиоксиданти/регулатори на киселинността – запазват вече готовите химични коктейли за пиене от разваляне под влиянието на светлина и топлина. Една от най-малките вреди, които нанасят е да дразнят стомашната лигавица, действат невротоксично на тялото.

Консерванти – запазва напитките и потиска развитието на микроорганизми, бактерии и различни видове дрожди. Често провокират алергии, канцерогенни са, водят до кожни проблеми.

Ако обобщим накратко за един здравословен начин на живот, нищо от изброените вече неща не ви е необходимо, освен вода, но чиста.

Помислете добре преди отново да излеете в тялото си поредната газирана напитка.

f | Сподели с приятели