Здравословно хранене Диети Полезно

Детоксикация на организма с прясно изцеден сок

Какво е детоксикацията

детоксикация със сок

Това е процес на изчистване на организма от химикалите и токсините, натрупани в тялото.

Защо е необходимо

Защото средата, в която живеем, е замърсена. Вредните вещества идват отвсякъде – от замърсения въздух; от химикалите в храните; от пестицидите, с които се обработват насажденията; от алкохола и цигарите; от лекарствата. Всичко това води до различни заболявания, някои от които с фатален изход.

За да изчистите тялото си поне от една част от натрупаните отрови, можете да си подарите няколкодневна детоксикация. Така ще подхраните организма си и ще му дадете почивка от тежките храни. Ще подсилите имунната си система. И дори да ви звучи невероятно, след програмата (дори и по време на нея) ще бъдете изпълнени с енергия.

Детоксикация със сок

Ако в менюто ви често присъстват тестените изделия, месото и любимите сладкиши, преди детоксикацията преминете на „по-лек“ режим. Опитайте се за няколко дни да замените хляба с бобови растения, ограничете приема на месото, заменете сладкишите с плодове. Така не само че физически ще се почувствате по-добре, но и ще помогнете на организма да премине плавно към предстоящите промени.

Следващата стъпка е да изберете подходяща детоксикация. Ако го правите за пръв път, няма как да знаете кое ще ви повлияе зле и кое – не. Затова ние ви препоръчваме да направите детоксикация с прясно изцеден сок от плодове и зеленчуци за период от 3 до 5 дни. Сами определете кога да спрете. Защо със сок? Сокът, изцеден от сезонни плодове, ще ви осигури голямо количество витамини, минерали и ценни вещества, нужни за възстановяването на организма.

Най-разумно е да направите детоксикацията си през пролетта или лятото. Не я правете в студените зимни месеци. Тогава ще трябва да използвате само вносни плодове. Докато през пролетта и лятото, дори и да включите портокал и грейпфрут (които носят своите ползи за организма), ще имате възможност да подберете и необработвани с препарати плодове и зеленчуци.

Преди да започнете своя детокс, е важно да се уверите, че плодовете и зеленчуците, които ще консумирате, са качествени и произведени в България. По пазарите във всеки град има малки производители, които отглеждат стоката си сами.

Ако изберете пролетния сезон за детоксикацията, трябва да знаете, че има много зелени растения, които в този момент вече са готови са консумация. Такива са: лапад, коприва, спанак. Те са богати на хлорофил, освен това в тях има редица витамини и минерали. Те ще осигурят достатъчно енергия на тялото, което има нужда от възстановяване след зимния сезон. Всяко от тях е и чудесно средство срещу пролетната умора. Ако пиете сок от тях, само след 2-3 дни ще спрете да усещате симптомите на умората. Ще почувствате прилив на енергия. Към соковете от зеленолистни можете да добавите и прясно изцеден сок от кореноплодни, като цвекло и моркови.

През пролетта плодовете все още не са узрели, но може да използвате киви, грейпфрут и портокал. Препоръчително е да пиете сок през два часа. Количеството му изцяло зависи от вас и от начина, по който ще се чувствате. Ако след първия ден усещате липса на енергия, а сте приемали по 300мл. сок, тогава просто увеличете количеството на 500мл. Няма да ви навреди.

През лятото има голямо разнообразие от плодове. И много от тях са си наши – български. Препоръчително е и в летния детокс да добавяте голямо количество зеленчуци – броколи, краставици, тиквички. Важно е да изпивате сока веднага, защото много бързо се окислява от въздуха и изгубва лечебните си свойства.

Тъй като прясно изцедения сок надвишава количеството на плодовете и зеленчуците, които иначе бихте консумирали, той набавя на организма ви много повече от ценните им съставки. Така ползите за тялото ви са големи. Но редом с тях, приемате и много по-голямо количество фруктоза при плодовите сокове. Фибрите са тези, които спомагат усвояването на фруктозата при плодовете. Те възпрепядстват рязкото повишаване на кръвна захар. Липсата им води до покачване на нивото на глюкозата в кръвта. Затова консумирайте по-рядко плодове с високо съдържание на фруктоза, като динята и гроздето. Плодове със сравнително ниско съдържание, са – праскова, малина, тиква, ягода, киви, грейпфрут.

Разбира се, колко по-разнообразни плодове и зеленчуци включвате в детоксикацията, толкова по-голяма полза ще има за организма ви. Едни от най-подходящите, както казахме вече, са: спанак, коприва, лападец. Но и: магданоз, тиквички, краставица, броколи, тиква, ябълка, цвекло, морков.

Захранване

То трябва да става постепенно и плавно. Захранването е много важна част от всяка детоксикация. В този период трябва да включвате постепенно храните, които сте изключили преди това от менюто си. Трябва да трае поне наполовина на периода, през който е протичала детоксикацията. В първия ден яжте само плодове и сурови зеленчуци. Пийте смутита вместо сок. След това добавете овесени ядки, зърнени храни, пълнозърнест хляб. По-късно идва ред на млечните продукти. И едва накрая – месото. Не е препоръчително да го консумирате всеки ден, поне през първата седмица от захранването. Приемайте повече салати, готвени зеленчуци и зърнени храни.

Има много и различни видове детоксикация. Някои видове детокс изискват задължителна консултация с лекар. Но ако всичко е наред с вас през този период, бъдете убедени, че прочистването не само ще ви зареди с енергия, но и ще окаже благотворно влияние върху здравословното ви състояние.

f | Сподели с приятели