Здравословно хранене Диети Полезно

Достатъчно Калий и Витамин Б12 ли приемаме

Калий и Витамин Б12 са едни от витамините и минералите, необходими ни ежедневно. Те спомагат добрите функции на сърдечно-съдовата ни система, регулацията на кръвното ни налягане, мозъчните ни и нервни функции. Много важно е да разберем, че витамин Б12 не се образува от организма ни натурално, като повечето други витамини и минерали. Него можем единствено да си го набавим, чрез храната и добавки с високото му съдържание.

Калии

Въпреки че калия е произвеждан от организма ни, то той не е в достатъчни количества, никак даже. Малко от нас знаят, че банана и сладките картофи например могат почти да набавят чрез балансирана диета напълно дневните ни дози, необходим калий. Калият в комбинация с натрия спомагат за доброто отводняване на тялото от излишните течности.

Стресът е един от главните виновници за загубата на калий в организма ни. Както на психическо, така и на физическо ниво стресът е вреден за добрите нива на калий и витамин Б12. Нивата на ниска кръвна захар доста влияят на загубата на калий. При остър недостиг се достига, при налична хипоглекемия.

Високия прием на кафе, алкохол, диуретици и захари понижават нивата на тези витамини и минерали в кръвта и тялото ни. Витамин Б12 е витамин, който има сложно усвояване от тялото ни. Той не се синтезира натурално, така че протеина гликопротейн в стомаха ни, спомага усвояването му. Ако обаче надвишим максималните му дневни дози за прием, то той не може да се усвоява, защото функциите на гликопротейна са нарушени.

Много често заболяването автоимунна анемия засяга нормалния прием на витамина, защото той не може да бъде усвоен. Ако лечение не бъде предприето при остър недостиг на Б12 се достига до Мегалобластна анемия и дори увреждане на нервите. За съжаления дори оптималния прием на витамина не помага, защото тялото ни просто не го усвоява. Калий и витамин Б12 са жизнено важни за съществуването ни и не бива да се пренебрегват симптомите на липсата им. Ето и някои насоки за целите на приема, на тези вещества.

1. Калий

Калия е добавка, която спомага сърцебиенето в ритъм, регулира кръвното налягане, спомага релаксацията на мускулите и дори намалява подуването. Хора предразположени към сърдечно-съдови проблеми трябва да приемат повече калий. Той спомага намаляването риска от инфаркт до 20%, което е доста осезаема граница. Намаляването и нормализирането на кръвното налягане, чрез него помага за цялостното здраве на организма. Предпазването от бъбречни заболявания също е по силите на минерала.

Как да разпознаем липсата на калий

Обикновено липсата на калий се появява при обилно потене, диария, прием на антибиотици и хронични заболявания, като диабет например. Много вероятно е при атлетите и спортистите да се срещне такъв дефицит, ако не вземат мерки за по-завишен прием на калий. Симптомите индикатор за тази липса са замаяност, мускулна слабост и крампи, загуба на тегло, стомашни проблеми и разбъркан словоред. Дневната доза от минерала се изчислява на около 4700 Микро грама. Калий и витамин Б12 може да си набавим доста добре, чрез качествени добавки.

Храни богати на калий

Бананите са най-известния натурален източник на калий, но малко хора знаят, че точно сладките картофи са два пъти по-богати на минерала. Изразено в цифри може да се каже, че порция печени картофи съдържа 950 грама, за разлика от 422 грама в един банан. Белия фасул, спанака, тиквата също са богати на калий.

2. Витамин В12

По-малко известното име на витамина е кобаламин. Той е от групата на водно разтворимите витамини и е важен за състава на кръвта. Функциите на мозъка и нервите също са спомогнати от витамина. Тук е момента да споменем, че този витамин можем само да си набавим, чрез храната или добавки. Той не се произвежда от човешкия организъм. В12 може да се набави, чрез животински продукти единствено с изключение на някои водорасли. Затова и вегетарианците са под голям риск от хранителни дефицити от типа. Риска изразен в процент достига до 80%. Тъй като по-старите хора трудно усвояват витамина, също са под риск от недостига му.

Как да разпознаем липсата на витамин В12

Една от най-честите прояви е анемията от типа на мегалобластната. Тя всъщност е заболяване на кръвта, при което червените кръвни телца са уголемени. Нарушените функции на мозъка и повишени нива на хомоцистеин са други изрази на дефицита на В12. Калий и витамин Б12 рязко могат да липсват в организма ни и това да доведе до болестни състояния.

Храни богати на витамин В12

Мидите и стридите са богат източник на витамина. Черния дроб, телешкото, яйцата и млечните продукти също могат да ви го набавят. Най-високи количества от витамина има в морските дарове и черния дроб все пак. Те могат да набавят дневните дози на В12 и дори да ги надхвърлят. Не може да се пре-насити организма с този витамин, защото е трудно усвоим и тялото ни го изхвърля, ако е в по-големи количества.

Добрите нива на калий и витамин Б12 в организма ни са важни, не само за да се чувстваме добре, но и да функционират добре процесите в телата ни. Затова добре е да размислите дали приемате достатъчно количество от тези жизненоважни за организма ни вещества.

f | Сподели с приятели