Здравословно хранене Диети Полезно

Храните полезни за здравето през лятото

Летните месеци носят изобилие от пресни плодове и зеленчуци, които предлагат едни от най-добрите ползи за здравето. В много области, лятото е единственият път, когато тези храни се предлагат в най-пресните им състояния.

Пъпеши

Като се възползва от щедростта, предлагана от тези плодове, човек може да се насладите на по-красиво и по-здраво тяло.

Боровинките

Много важни ползи за здравето, предлагани от боровинките опровергават техния малък размер. Богати на минерали, витамини и антиоксиданти, яденето на боровинки помага на тялото да се бори с болестите, като го запазва силно и здраво. В допълнение към своите болестотворни свойства, благодарение на изобилието от антиоксиданти, за боровинките има много изследвания, които доказват, че те стимулират мозъка.

Дори когато се добавят към шейкове, палачинки, кисело мляко или дори ако се консумират в суров вид, боровинките запазват лечебните си свойства. Консумирайте замразени боровинки, за да се насладите на гореизброените ползи за здравето, когато те вече не са пресни.

Череши

Те са сладки и с перфектен размер за лека закуска, черешите предлагат редица ползи за здравето. Антоцианина и антиоксиданта, които черешите съдържат, помагат за намаляване на болките в ставите, както и при възпаление. Техният пиков период за свежест продължава от май до август, така че е най-добре да се запасите, докато те могат да бъдат намерени. В тези държави, където череши се отглеждат и събират, фермерските пазари са чудесно място, за да получите най-пресните череши. Дори когато те са извън сезона си, въпреки, че са замразени черешите предоставят същите ползи за здравето.

Пъпеши

Има няколко храни, които са синоним на лятото една от тях е пъпеша. В допълнение, тъй като те са известни с високо съдържание на вода, пъпешите са склонни да запълнят стомаха с тяхната сладост без допълнителни калории. Без значение дали ги ядете пресни, направо от кората или ги замразявате за шейкове и сладоледи, колоритните плодове са голям хит през топлите месеци.

Праскови

Те са перфектната лятна закуска. С витамин С, който помага за здравето на кожата, фибри, които помагат при контрола на теглото и калий, който се бори с подуването на корема, прасковите са универсално допълнение към всеки летен ден. Нарежете ги и ги добавете към кисело мляко за освежаващ шейк. Печенето на праскови изважда тяхната сладост, което ги прави идеални заедно с пикантни храни.

Лимоните

Хей, изтрийте киселия поглед от лицето си! Това плод със слънчев цвят е супер храна. Лимоните са опаковани с вкус, но (за щастие), не и с калории. Сокът от цял лимон има само 12 калории, но една трета от дневната препоръчителна доза от витамин С и други антиоксиданти. Тези антиоксиданти, известни като флавоноиди, правят лимоните добра опция за намаляване на риска от сърдечни заболявания, намаляват възпалението и се борят с някои видове рак (включително на панкреаса и на стомаха).

Диня

Ниското съдържание на захар и с високо съдържание на витамини А и С, този плод е идеален за лятото. Той е голям, освежаващ и нискокалоричен. Проучванията показват, че динята води до по-ниско кръвно налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Плюс това, ликопенът в динята може да помогне за защитата на организма от ултравиолетовите лъчи и рак на кожата.

Малини

Малините имат голяма хранителна стойност, те са богати на витамин С и съдържат невероятните 8 грама фибри, което помага да се чувствате по-сити за по-дълго време. Доказано е, че те имат роля за здравето на сърцето и предотвратяват сърдечно-съдови заболявания. Насладете се на малините като го ядете за закуска или можете да ги ползвате в салати.

Тези плодове са не само празник за вкусовите рецептори, те доставят значителни ползи за здравето.

f | Сподели с приятели