Здравословно хранене Диети Полезно

Храните, с които ще изгаряте повече калории

Зелен чай

Вярно е, някои храни имат силен термогеничен ефект и с тях буквално изгаряте калории докато с храните. Други храни пък съдържат вещества, които дават силен тласък на метаболизма.

1. Зърнени култури

Тялото ви изгаря два пъти повече калории разграждайки зърнени храни (особено онези богати на фибри, като овеса и кафявия ориз), отколкото преработени храни.

2. Чисто месо

Протеините имат силен термогенен ефект: Изгаряте около 30% от калориите, съдържащи се в храната по време на храносмилане (така на едни пилешки гърди с 300 калории са им нужни 90 калории, за да ги усвои организм).

3. Нискомаслени млечни продукти

Те са богати на калций и витамин D и ще ви помогнат да запазите и изградите мускулна маса – това е важно за поддържането на добър метаболизъм.

4. Зелен чай

Ако пиете по 4 чаши зелен чай на ден, може да отслабнете с 3кг за два месеца. В чая се съдържа съставката EGCG, която временно ускорява метаболизма.

5. Леща

Една чаша леща съдържа 35% от дневните нужди на организма за желязо – добри новини, след като около 20% от хората страдат от недостиг на желязо. Когато то не ви достига, тялото не работи ефективно и метаболизмът се нарушава.

6. Люти чушки

Капсаицинът, веществото което прави чушките люти, загрява тялото, което помага с горенето на калории. Можете да ги ядете сурови, готвени, сушени или на смлян пипер.

f | Сподели с приятели