Здравословно хранене Диети Полезно

Как да се храните здравословно на работното място

Все повече хора осъзнават напоследък вредата от храните, които масово се употребяват – пакетирани храни, бързо приготвени храни, бял хляб и др. И взимат решението да си създадат един здравословен режим на хранене.

Здравословно хранене на работното място

В началото на тази промяна обаче (която много често е постепенна) възникват много въпроси. Един от тях е свързан с храненето на работното място. Хората, които са избрали да променят досегашния си хранителен режим, много често правят компромис в някаква степен с храненето си по време на работа. Поне в началото…

Ето няколко съвета, които се надяваме, че ще са ви от полза във вашите първи стъпки към здравословното хранене:

1.Не се тревожете от мнението на другите

Един от най-често срещаните проблеми, пред който се изправят хората, е страхът, че ще изглеждат нелепо в очите на колегите си. Ето защо и те много дълго или отлагат тази крачка, или избират някакъв компромисен вариант на работното място. Може би и вие самите сред тях. Но ако погледнете в перспектива, ще осъзнаете, че подобно притеснение е напълно излишно.

Здравословното хранене е стъпка към един пълноценен живот. Освен това по този начин вие ще имате възможност да внесете една нова гледна точка в разбирането на заобикалящите ви. И със сигурност, освен недоумение, ще срещнете и разбиране от колегите си на работното място. Хората са склонни да проявяват любопитство към непознатото, въпреки собствените си убеждения. Но най-важен си остава фактът, че така вие ще се погрижите за собственото си здраве. То е ваша отговорност!

2. Носете си ядки и някакъв плод

Освен че ви набавят витамини, плодовете са и много вкусни. Те са чудесна закуска. Леки, свежи и ненатоварващи храносмилателната система. От една страна, те засищат за определен период от време, от друга, освежават, за разлика от повечето по-тежки храни, които най-често намаляват активността и работоспособността ви.

Ядките са безценни. Нужно е те да присъстват в ежедневното на меню на всеки един човек, независимо дали се храни здравословно, или не. Орехите, бадемите, кашуто са източници на белтъци. Но те съдържат още и витамини, както и много минерали – цинк, магнезий, фосфор и др. Ето защо е добре да консумирате разнообразни ядки – в едни има повече витамини, други са по-богати на някои минерали. Те са засищащи и можете да ги приемате между храненията. Така, ако почувствате глад в следобедните часове, винаги ще има какво да похапнете, без да сте изправени пред дилемата дали да останете гладни до вечеря, или да направите компромис с нещо некачествено.

3. Гответе храната си в къщи

Винаги е по-добре да си приготвите храната вкъщи, отколкото да обядвате всеки ден в заведение например. Така сте сигурни в качеството на храната си. Разбира се, носенето на кутии на работното място не е приятно, но това е неизбежно, ако искате да промените своя режим и да преминете към едно по-здравословно хранене. А и проблемът не е толкова в кутиите, колкото в притеснението от мнението на околните. Когато спрете да забелязвате учудените погледи на колегите си, ще видите, че кутиите няма да представляват повече пречка.

Бихте могли да отделяте от вечерята си за следващия ден. Така няма да ви се налага да готвите повторно и ще можете да посветите свободното си време си на нещо друго. Можете дори да си създадете списък с любими храни. Ако готвите по него през повечето време, ще похапвате само онова, което ви доставя удоволствие. Така обядът ви винаги ще е наслада. А мнението на колегите ви ще остане на заден план, просто защото ще сте наясно, че правите нещо чудесно за себе си.

В заключение можем да кажем, че преминаването към едно по-здравословно хранене е процес. Не се случва за един ден. Но здравето е в ръцете на всеки един човек, то е нещо, за което трябва да се полагат грижи. А желанието да промените храненето си и постоянството ви са достатъчни, за да го направите.

f | Сподели с приятели