Здравословно хранене Диети Полезно

Как да се предпазите от зимните заболявания чрез природни средства

Зимата е сезонът на гриповете и вирусите. Заразите са навсякъде. Трудно е да бъдат избегнати. Не е възможно да си седим вкъщи всеки ден, постоянно, само за да не се разболеем.

Зимни заболявания

Ето защо, вместо да се опитваме да се самоизолираме от околния свят, можем просто да поработим върху имунитета си. Успеем ли да го повишим, тогава много по-рядко ще се вълнуваме от настъпващата грипна епидемия…
Но как да стане това? Ето няколко начина:

Спортувайте

Спортуването е толкова важно за тялото! Не само защото липсата на движение е липса на живот. През зимата е дори още по-важно, защото при усилена физическа дейност тялото се поти и бактериите се отвеждат през порите. Освен това по този начин се засилва имунната система, което и предотвратява заболяванията.

Сезонни зеленчуци

Всеки един плод или зеленчук, който расте в определен сезон, има своето предназначение. В по-студените месеци природата ни дарява с храни, които могат да повдигнат нашия имунитет. Ето защо не бива да ги пренебрегваме. Каротинът в различните зеленчуци (моркови, тиква), се трансформира във витамин А в организма. А той, от своя страна, има редица ползи, включително и повишаване на имунитета.
А цвеклото, освен че се бори с много заболявания, оказва антиоксидантна и противовъзпалителна подкрепа.

Пийте повече течности

Течностите са важни, защото те изчистват организма от токсините. Общоприето е мнението, че човек трябва да изпива по около 2 литра вода дневно. За всеки това е индивидуално, но все пак средното количество е толкова.

Плодове, съдържащи витамин С

Когато кажем витамин С, в съзнанието на много от нас изниква образа на лимона. Но това не е единственият плод с високо съдържание на този витамин. Родните шипки имат в пъти по-високо съдържание на витамин С от цитрусовите плодове. Но те, за разлика от цитрусите, не са обработвани с нищо; не са торени с изкуствени торове и не са расли насила. Чаша чай от шипки с лъжичка мед е едно чудесно и много полезно начало на деня.

Мед

За различните ползи от този природен продукт можете да прочетете в статията „Ползи за здравето от меда“. Медът е богат на много витамини и минерали, освен това има широко антибактериално действие. И повишава имунитета. През зимата поне по лъжичка мед на ден е задължителна.

Подправки

Установено е, че в сушените подправки концентрацията на полезни вещества е много силна, ето защо и те са в пъти повече, отколкото тези в пресните подправки. Едни от най-полезните са: канела, босилек, мента, джинджифил, чубрица. Всяка от тях носи своите ползи за организма, някои са богати на антиоксиданти, други (като джинджифила) – предпазват от грип.

Бъз

На бъзът отделям специално внимание. Това е един от най-мощните имуностимуланти. Вероятно някои от вас са чували за простичката рецепта на Петър Димков от бъз. Други – не са. Преди да я споделим обаче, е редно да обърнем внимание на ползите от него. Бъзът е богат на витамини, сред които и А, В, както и С. Богат е и на аминокиселини. Всички те засилват имунната система на човек. И така тялото се бори срещу заболяванията по-ефективно. Едно проучване е установило, че бъзът може да намали продължителността на настинката до три пъти. А за да не се стигне до настинка, Петър Димков препоръчвал да се приема профилактично всеки ден.

Ето и самата рецепта на природния лечител:

В един буркан се редят слой бъзови плодчета, слой захар. Едно след друго. Последният слой трябва да бъде съставен от по-голямо количество захар. След това бурканът се покрива с плат и се оставя на светло и топло място, за да се разтопи захарта. Когато се получи еднородна смес, тя се прецежда през тънка кърпа. Получената отваря се съхранява на хладно място.

За профилактика се консумира по една супена лъжичка дневно. Важно е да обърнем внимание на факта, че плодчетата бъз в големи количества са отровни. Така че, внимавайте да не прекалите с количеството! Освен това трябва да знаете, че плодовете се консумират едва след като са узрели. Препоръчително е да са термично обработени.
Макар и да звучи съвсем простичка рецепта, ефектът от нея е удивителен.

Ако следвате всичко, написано по-горе, имунната ви система със сигурност ще укрепне. Но най-важното, което трябва да знаете е, че не е възможно да се храните постоянно с вредни храни и да сте здрави. Природните храни са тези, които повишават имунитета. Избирайки тях, вие обръщате поглед към себе си и здравето си.

f | Сподели с приятели