Здравословно хранене Диети Полезно

Как храната лекува

В moetotialo.com много често говорим за здравето, за начина на хранене, даваме информация относно различни хранителни режими, ползите от видовете храни, от минералите и витамините и т.н.

Как храната лекува

Правим всичко това, защото вярваме, че здравето в много голяма степен е следствие от храната, която човек приема. Здравето е резултат от грижата, а не следствие на случайността. А функцията на храната не е да засища, а да осигурява всичко необходимо за правилното функциониране на тялото ни.

Полезната храна е източник на много витамини и минерали, които не се съдръжат в опакованите, пълни с консерванти продукти, които повечето хора консумират.

И за да потвърдим казаното по-горе, подбрахме три вдъхновяващи истории на хора, излекували се от тежки заболявания, благодарение на храната:

Първата е на Андреа Боуж.

В продължение на години тя се бори с главоболие, болезнени стави, тежки сезонни алергии. През 2004г. се среща с диетолог, който ѝ казва, че има алергия към глутена и млечните продукти. „Беше наистина изумително колко добре спирането на тези храни повлия на тялото ми“ – казва Андреа. „Главоболието отшумя, болките ставите и алергиите – също“.

Осем месеца по-късно, без тренировки или дори упражнения, тя губи 22кг. от теглото си. Започва да се учи как да готви без глутен и млечни продукти и не след дълго решава да напусне своята работа и да се преквалифицира като готвач.

Андреа започва да практикува новата си професия и да приготвя ястия за други хора с проблеми, подобни на нейните. Днес тя има процъфтяващ бизнес и нова перспектива за живот без глутен и млечни продукти. „За да бъдете здрави, трябва да ядете колкото се може повече непреработени храни“.

Втората е на Александър Борисов – веган.

В интервю в студиото на „Тази сутрин“ той разказва за своя път към веганството.

Като дете бил много слаб, а имунната му система – не много здрава. Може би затова една от ваксините, които му били, се е отразила зле на организма му. В последствие започнал да тренира. Тренирал плуване, тай-чи, фитнес. Бил е спортист. Винаги. Но вярвал, че за да спортува и да изглежда добре, му е необходимо много голямо количество протеин. Затова месото било неотменна част от неговото меню. Но то бавно увреждало организма му. Докато не се събудил един ден и не установил, че коляното му е подуто. Постъпил в болницата. Тогава бил 90 килограмов млад мъж, на около 26-27 години. Оказало се, че състоянието му е много тежко. Показателите – тревожни. Диагнозата – силно активен артрит, с тенденция до пълна инвалидизация до една година.

Прекарва 6 месеца от живота си в инвалидна количка. Но решава, че няма да живее по този начин. Спомня си, че някога в миналото чел книгата на Лидия Ковачева „Гладът – приятел и лекарство“. Решава да го направи. Постъпва в клиниката на д-р Емилова, в която се лекува по метода на Лидия Ковачева. Гладува първоначално 23 дни. Резултатите веднага се подобряват. След този първи цикъл прави още много повторения от десетки дни глад. Сумарно му се събират около 300 дни.

В момента той вече е здрав. И не само че изглежда сякаш никога не е боледувал, но и има тяло на фитнес инструктор. А е веган. Храни се основно с жива храна. Приема минимално количество протеини, които обаче не идват от месото.

Последната история е на Лидия Ковачева.

Жената, която е вдъхновила хиляди и лично излекувала стотици хора от тежки заболявания. Но преди да помогне на тях, е трябвало да помогне на самата себе си.

Тя била млада художничка. Имала брак и дете. Но на 30 се разболява от туберколоза. За да се излекува, започва да приема много лекарства, които силно увреждат черния ѝ дроб. Заболява от цироза. 10 години по-късно тя е немощна, с непрекъсната температура. На 40г. тя е инвалид и пенсионерка по болест. Без семейство и съпруг вече – бракът ѝ се е разпаднал. Лекарите не ѝ дават повече от няколко месеца живот.

Тогава тя чува за гладолечението. В България никой специалист не се занимава него, но това не я отказва. Намира трудове по тази тема на различни учени и започва да прилага гладолечението върху себе си. Не яде с дни. Температурата ѝ спада, след като спира да се храни с месо. След една година болестите ѝ отшумяват. Тогава тя установява, че тялото на човек може да се самолекува – безболезнено и ненасилствено.

Но тя не спира дотук. След като оздравява, Лидия Ковачева създава омекотената форма на гладуване – плодово-чаен разтоварителен режим. Този метод е уникален, защото, от една страна набавя необходимите минерали и витамини на организма и позволява на човек по-лесно да се справи с глада, от друга, организмът по-лесно изхвърля токсините. Благодарение на този метод тя спасява стотици хора от тежки заболявания. Сред тях са: д-р Емилова, д-р Гайдурков, д-р Вергиния Георгиева – все лекари, които и до днес продължават нейното дело.

Заключенията оставяме на вас. Но ще си позволим да ви припомним една мисъл на Хипократ, в който всеки лекар се кълне: „Храната да бъде вашето лекарство и лекарството – вашата храна“.

f | Сподели с приятели