Здравословно хранене Диети Полезно

Каква е разликата между „биволско сърце“ и „сърце на спортист“

Всеки спортист е наясно, че натоварващият спортен режим води до нарастване на сърцето. Подобно състояние се нарича „сърце на спортист“.

Биволско сърце заболяване

Факт обаче е, че не много от спортистите не просто тренират усилено, а приемат и различни медикаменти, като анаболни стероиди. Те, от своя страна, могат да бъдат причина за т.нар. състояние – „биволско сърце“ , което води до редица негативни последици, включително и смърт.

Сърце на спортист

Както всеки друг мускул в тялото, така и сърцето се изменя при ежедневно спортуване. По време на физическото натоварване сърцето изтласква много по-голямо количество кръв и съответно сърдечната честота се увеличава. Тъй като необходимостта от кислород на тялото се нараства, сърцето се адаптира към тази нужда и това е причината да увеличава размерите си. След години ежедневна тренировка и клетките в лявата камера на сърцето стават по-многобройни, за сметка на дебелината и/или вместимостта на сърцето.

Смята се, че редовните спортни тренировки подобряват функциите му. Макар че повечето спортисти нямат оплаквания от сърдечно-съдови заболявания, специалистите съветват да не се прекалява с ежедневното физическо натоварване. Според някои лекари интензивните тренировки, в комбинация с различни нарушения и стресови ситуации, могат да доведат до сърдечни заболявания, дори и до внезапна смърт.

Биволско сърце

Много младежи обаче не се ограничават просто до ежедневните тренировки. Те преминават границата на допустимите експерименти с тялото, приемайки анаболни стероиди, само и само, за да поддържат една съвършена форма на телата си. Отдавна е доказано обаче тяхното негативното въздействие върху човешкото тяло, включително и върху сърцето. Редица изследвания потвърждават, че под влиянието им, сърцето придобива много големи размери. Подобно състояние се нарича „биволско сърце“ .

„Биволското сърце” всъщност представлява масивна хипертрофия на лявата камера на сърцето в резултат на натоварване. Ако нормалното тегло при жените е около 230 гр., а при мъжете – около 250гр., при състоянието „биволско сърце“ то може да увеличи теглото си над два пъти.

Анаболите, които приемат трениращите, са с добавка на тестостерон (или някаква негова разновидност) или хормон на растежа. Те се приемат с цел добавяне на мускулна маса, но и драстично увеличават риска от увреждане на сърцето. Хормоните, добавени в тях, запушват кръвоносните съдове. В следствие на това сърцето на спортистите допълнително увеличава размерите си, за да успява да поддържа кръвното налягане и снабдяването на тялото с кислород. Резултатът от анаболните стероидите често е тромбози, ранна атеросклероза и инфаркт.

Колко ще се увеличи масата на сърцето зависи от продължителността и количеството на приеманите стероиди. Но дори и след прекратяване на приема на някои вещества е възможно да останат дълготрайни промени в размера на сърдечния мускул. Освен това в следствие на някои медикаменти сърцето може да продължи да бъде увредено дори и години след като не са приемани.

Вредата от стероидите не се изчерпва с това. Те засягат още бъбреците и черния дроб. Влияят на нивата на холестерол в кръвта. А последиците много често са фатални. Всичко това се прави от трениращите с цел натрупване на мускулна маса. Но съвършенството на тялото не се крие във визията. Крие се в здравето.

f | Сподели с приятели