Здравословно хранене Диети Полезно

Каква е вредата от опаковките на храните

Безспорно пакетираните храни могат да бъдат голямо удобство за онези, които нямат време. Те са една чудесна алтернатива на сготвената вкъщи храна за всички бързащи хора; за всички, които всеки ден просто похапват нещо „набързо“ между кафетата. Тези опаковани храни се вписват идеално в графика на натоварения им начин на живот.

пластмасови опаковки

Един от факторите, който прави повечето пакетирани храни предпочитани, е, че те са дълготрайни, освен, че са удобни. В голяма степен за това допринася и самата опаковка. Тя играе съществена роля при удължаване на срока на годност. Но всичко това си има цена. И тя, в този случай, е здравето.

Поради наличието на различни химични вещества в опаковачните материали, които могат да замърсят храните и да доведат до сериозни последици за здравето, някои лекари предупреждават обществеността за вредите от използването на пакетирани храни.
И макар всички ние да асоциираме пластмасата с вредните опаковки, в настоящата статия ще разберете каква е вредата и от останалите опаковъчни материали.

Стъкло

Стъклото безспорно е един от най-безопасните материали. И все пак има няколко вида стъклени бутилки, в които може да се съдържа олово. Оловото е известно като невротоксин. Високите концентрации на олово може да предизвикат увреждане на черния дроб и бъбреците. Освен това металните капачки, използвани за затваряне на стъклените бутилки и буркани, също е известно, че отделят фталат, който е свързан с хормонални нарушения. Въпреки това стъклото си остава най-безопасния съд за съхранение на храната.

Хартия

Въпросът дали е безопасно използването на хартиени и картонени опаковки също е спорно. Изследвания са показали, че печатарско мастило от вестници се извлича в храни и може да предизвика хормонални нарушения. Рециклирани кутии хартия могат да бъдат заразени с диизобутил фталат, който може причини проблеми с храносмилането.

Алуминиеви кутии

Кенчетата за безалкохолни напитки, бира и енергийни напитки съдържат ортофенилфенол – пестицид, който не е безвреден.
Алуминият, както знаете, може да нанесе множество вреди на организма. Ако често консумирате храни и напитки, съхранявани дълго в алуминиеви съдове, той постепенно ще започне да се натрупва в бъбреците, мозъка, черния дроб. Той води до проблеми с храносмилателната система – гастрит, язва, до главоболие и мигрена. Освен това той може да е една от предпоставките за развитие на Паркинсон и Алцхаймер.

Пластмаса

И идва ред на пластмасата. Дали в действителност тя е най-вредната сред опаковките? Трудно е да се каже. Факт обаче е, че тя е най-разпространената. Тя е навсякъде около нас – чашките за кафе; съдовете за еднократна употреба; съдове, които се използват в домакинството; опаковките на готвените храни, които купуваме от магазина и т.н.

Бутилките за вода например са изградени от пластмаса. Макар че е разпространена практиката да се използват многократно от потребителите, всички те са предназначени единствено за еднократна употреба. Така е, защото с времето пластмасата започва да отделя вредни вещества, особено, ако бутилката е съхранявана на пряка слънчева светлина. Тогава водата, която консумирате, става наистина опасна.

Сред най-опасните пластмасови опаковки са онези, направени от екструдиран полиестер (стиропор). Това са така наречените кутии за вкъщи, в които се поставя топлата храна. Също и чашите за кафе например, посредством които се цели да се запази топлината на напитката по-дълго. Друг вид пластмаса, който е много непрепоръчителен за употреба, е неекструдираният полиестер, който се използва за прозрачни кутии за готова храна и приборите. От него се отделя вещество, наречено стирен, което може да създаде хормонален дисбаланс в организма на човек и дори се счита за канцерогенно вещество.

В много от пластмасовите опаковки се съдържа бисфенол А. Това е синтетично вещество, което също се смята за канцерогенно. То се свързва и с диабет, понижаване на имунитета и е може да навреди силно на детето в неговото ранно развитие.

Съвсем до скоро много от производителите на бебешки шишета са използвали бутилки със съдържание на бисфенол А. В резултат на много протести на НПО и майки, някои от производителите започнаха производство на шишета, в които няма съдържание на бисфенол А. Това задължително се отбелязва на продукта. За останалите няма как да бъдете сигурни. Затова алтернативата си остава стъклени шишета.

Освен че пластмасовите съдове и опаковки нанасят вреди върху здравето на хората, те също така имат пагубно влияние върху природата. Макар че пластмасата е материал, който може да бъде рециклиран, това се случва много рядко в действителност. Той или се изгаря, или се натрупва в природата, без да може да се разгради. Което от двете да се случва обаче, то има негативно влияние, а последствията за околната среда са необратими.

От казаното дотук всеки един от нас може да си направи своите изводи; да се замисли, когато следващия път избере да похапне нещо набързо, вместо да отдели малко време да си приготви вкъщи нещо вкусно с любов. Всеки може да се замисли дали да използва многократна торбичка в супермаркета, или не. И дали не може поне тази вечер да замени чипса и колата просто с един ароматен чай с мед.

f | Сподели с приятели