Здравословно хранене Диети Полезно

Какви могат да бъдат ползите от бавното хранене

Темата за храненето е често дискутирана. И има защо. Установено е, че когато човек се храни по-бавно, успява да усети ситост с по-малко количество храна, а това значи, че приема и по-малко калории.

бързо хранене

Доказано е вече, че на стомаха му отнема около 20 минути, за да „разбере“, че е пълен. А не значи ли това, че по-малкото храна, приема в рамките на тези 20 минути ще е също достатъчна, за да засити организма ви?

Много често хората се хранят твърде бързо, а това може да доведе до натрупване на мазнини в тялото и до повишено тегло. От друга страна, бавното ядене и приемането на малки хапки увеличава хормона на ситостта. Ето защо колкото по-бавно се храните, толкова повече време ще дадете на телата да се почувстват задоволени.

Към всички тези твърдения са правени разнообрази и многобройни изследвания, които напълно ги потвърждават.

Учени от Тексаския университет изследвали връзката между бързото хранене и приемът на калории. Те се опитали да установят как бързото хранене влияе на наддаването на тегло.

След като приключило изследването, те съпоставили чувството на глад не двете групи – на хранещите се бързо и на хранещите се бавно.
Хората, които се хранели бавно, трябвало да си представят, че нямат времеви ограничения. На тях им било казано да приемат малки хапки, да дъвчат бавно храната си и да поставят приборите на масата, докато се хранят.

На хората от другата група им било казано да си представят, че са много ангажирани и затова бързат да се нахранят. Те трябвало да сдъвчат бързо храната си, да приемат големи хапки и дъръжат приборите си през цялото време в ръката си.

Изследователите установили, че хората, които се хранили бавно, приемали средно 88 калории по-малко от останалите. Хората с наднормено тегло обаче, приемали само 58 по-малко калории.
Групата, която се хранила по-бавно, е отчела по-ниско ниво на глад в сравнение с тази, която се е хранила по-бързо.

От това изследване става ясно, че спокойствието, приемането на малки залци и бавното дъвчене са предпоставката и за приема на по-малко калории. Когато дъвчете бавно храната си, се отделя по-голямо количество слюнка, която допринася за по-лесното разграждане на храната. А това води до по-добро храносмилането и спомага за усвояването на ценните за организма вещества. Тогава стомашно-чревния тракт е напълно подготвен да се справи с добре обработената храна.

Ето няколко съвета, които може да са ви от полза:

Яжте ограничено

Пригответе си определено количество храна. И след като го изядете, приключете с обяда или вечерята. Така вероятността за прекомерно хранене е по-малка.

Яжте често

Честото хранене намалява вероятността да сте твърде гладни, когато седнете да вечеряте. Освен това то ще повиши вашия метаболизъм.

Дъвчете храната си бавно

Дъвчете храната си поне по 20-30 пъти. Звучи несериозно да броите колко пъти сдъвквате залъка си, но само така ще се отучите от навика да преглъщате почти несдъвкана храната. А и ще сте изумени каква е разликата.

Съсредоточете се върху храната си

Само ако спрете да мислите за предстоящите ви ангажименти и насочите вниманието си върху вкуса на храната, ще можете да я усетите. И да ѝ се насладите наистина.

f | Сподели с приятели