Здравословно хранене Диети Полезно

Какви могат да бъдат ползите от растителното мляко

Напоследък все по-често много хора прибягват до растителното мляко като заместител на животинското. Вредите от животинското мляко са широко дискутирани в интернет пространството, а предпочитанието на хората към растителното мляко често е резултат именно от осъзнаването на тези вреди.

Кокосово мляко

Независимо дали вие сте се насочили към растителното мляко като заместител, или просто сте любопитни какво представлява то и какви могат да са ползите от него за организма ви, тази статия ще ви бъде полезна.

Има различни видове растително мляко, което можете сами да си приготвите вкъщи. А благодарение на него да си направите вълшебна и освежаваща напитка, която не просто няма да отстъпва на вкус на разпространените плодови млека, но и ще даде на организма ви много необходими минерали и витамини. Такива млека са: овесено, конопено, мляко от кашу, кокосово, ленено, орехово и др.

Бадемово мляко

Макар от растителните източници сусамът да е най-богат на калции, чаша бадемово мляко също може да ви предостави голям процент от дневния прием на този така ценен минерал за тялото. Както добре знаете, калцият е много важен за изграждането на костите. Освен това кокосовото мляко може да ви осигури и ¼ от дневната доза витамин D. Наличността на този витамин е силно ограничена в хранителните продукти.
Освен това бадемовото мляко съдържа половината от необходимия витамин Е за деня и голямо количество на витамини от В група. В него има още витамин А, селен, магнезий, мед, антиоксиданти и рибофлавин. Бадемовото мляко подобрява имунитета на организма.

Кокосово мляко

Както знаете, кокосът е продукт, носещ много ползи на човешкия организъм. Скоро ви запознахме с ползите от кокосовото масло. Сега ще поговорим и за ползите от кокосовото мляко.
В него се съдържа голямо количество витамини В, С, Е, както и минералите – магнезий, цинк, фосфор, натрий, калций, селен. Макар че е богато на наситени мазнини (лауринова, каприлова и капринова киселина), то не е вредно за тялото. Тези киселини имат противовъзпалително действие и антибактериални свойства. Кокосовото мляко е източник е на омега 3,6, и 9 киселини. То засилва метаболизма, подобрява храносмилането, намалява високото кръвно налягане и др.

Мляко от орехи

Млякото от орехи е още един вариант за ядково мляко. Както знаете, орехите са ядки с доказани ползи за организма. Млякото е богато на витамини от групата В. Освен това то е и източник на аминокиселината триптофан. Той е чудесен помощник в борбата с депресивни състояния или безсъние. В орехите се съдържат и много минерали, като мед, манган, калий, калций и фосфор. Орехите поддържат имунитета и действат противовъзпалително.

Конопено мляко

В конопеното мляко се съдържат всичките незаменими аминокиселини. То е богат източник на омега -3 и омега – 6 мастни киселини, на калции – набавя около 50% от дневната доза на минерала, както и на цинк, желязо, калции, фолиева киселина и фосфор. От консумацията му може да си набавите А, Е и D витамини. Поради всичко това той е много ценен за имунната система.

Как се приготвя растително мляко

Повечето растителни млека се правят по сходен начин.
Необходимо е да накиснете чаша ядки във вода, бадеми например. Оставете ги за около 8 часа в нея. След това измийте бадемите и изхвърлете водата. Изсипете ядките в блендер, добавете 2 чаши вода ( в зависимост от предпочитанията ви може количеството да е повече или по-малко). Ако към сместа прибавите и някакъв плод – например малини (през лятото) или банан (през зимата), ще се сдобиете с чудесна плодова напитка. По желание добавете и мед.
След като сте смесили всичко това, прецедете през марля, а остатъкът от ядките използвайте за сурови бонбони например.

Дори и да не желаете да заменяте кравето мляко с растително, можете просто да експериментирате. Но бъдете сигурни, че резултатът ще е добър!

f | Сподели с приятели