Здравословно хранене Диети Полезно

Какви могат да са опасностите за здравето от диетите

Много млади момичета са склонни да подлагат телата си на всевъзможни лишения, без видима причина за това. Желанието да изваят една красива фигура често при тях е водещо.

опасност от диетите

Така, оставяйки на заден план здравето, те се впускат в рискованото начинание да свалят няколко килограма, мислейки, че това не би могло да oкаже негативно влияние върху иначе здравия им организъм. Но грешат!

Запитвали ли сте се някога какъв може да бъде рискът за вас от подобни диети? На някои от вредите за здравословното ви състояние предстои да обърнем внимание в тази статия:

Занижаване на имунитета на организма

Някои диети могат да занижат имунитета ви. Това са диетите, които не могат да набавят незаменимите аминокиселини на организма. Киселините се наричат незаменими, защото не могат да се синтезират в тялото. Обикновено диетите с ниска калорийна стойност са такива, както и високовъглехидратните диети. Понижен имунитет може да се дължи и на онези от тях, които свеждат калориите до по-малко от половината, необходими за вас, както и монодиетите, прилагани за повече от две седмици.

Отравяне

Диети, които са основани на повишен прием на протеини, могат да доведат до протеиново отравяне. Хората, които страдат от бъбречна недостатъчност са по-предразположени.

Отключване на алергия

Отключването на алергия може да бъде следствие както на еднообразни диети, така и на протеинови диети, когато се прилагат за един по-дълъг период от време. Протеиновото отравяне често води до отключване на алергия. До същото състояние може да ви доведе и бедно меню – включващо до 10 основни храни, които биват консумирани в рамките на няколко месеца.

Занижена инсулинова чувствителност

Тя може да бъде предизвикана често от прием на неограничено количество плодове и най-вече – фрешове. Неограниченото количество фрешове е особено опасно, тъй като, приемайки сока от плода, вие приемате голямо количество фруктоза, което директно попада в организма. Докато консумирате плодове, заедно с фруктозата, приемате и фибри, които спомагат за по-бавното усвояване на фруктозата, но при фрешовете не е така. Освен това, от тях можете да консумирате много по-голямо количество, отколкото плодове наведнъж.

Стомашно-чревни проблеми

Диетите, които са основани на гладуване, са предпоставка за стомашно-чревни проблеми, като гастрит и язва. Те могат да бъдат различни видове. Високопротеиновата храна, в комбинация с дълги часове на гладуване, може да доведе до гастрит. Гладуване в комбинация с честа употреба на кофеин – до обостряне на вече съществуващ проблем. Храните, които са богати на фибри биха могли да влошат здравословното ви състояние, при наличие на съществуващ проблем.

Сърдечно-съдови заболявания

Те биха могли да бъдат предизвикани от продължително гладуване, от драстична загуба на килограми или нискокалорични диети.
При загуба на много телесна маса, особено в комбинация с физически труд, съществува голяма възможност от развитие на заболяване. Продължителното гладуване увеличава рисковете от сърдечно-съдови заболявания, както и диетите, при които приемате по-малко от половината от калориите, необходими ви за деня. Това важи най-вече, ако правите тези диети за период, надвишаващ две седмици.

Депресивни състояния

Всяка една диета, която не е осъществила своите цели, може да доведе до подобни състояния. Също и диетите, които могат трудно да бъдат адаптирани към начина на живот и ежедневието. Хранителните режими, след които възстановявате предишните си килограми (почти всички, които са проведени неправилно!), също могат да доведат до депресивни състояние, липса на вяра в собствените способности и чувство за вина.

Закъснение или липса на месечния цикъл

При много девойки строгите хранителни режими, диети и гладувания биха могли да доведат до закъснение на месечния цикъл и дори до неговата липса в последствие. При драстично гладуване, при внезапно сваляне на килограми, организмът сам прекратява месечния цикъл.

Приключването на диетата обаче не води до неговото възобновяване. За да се случи това, често се налага месеци наред прием на качествена и разнообразна храна, която да набави на организма всички необходими минерали и витамини, от които той дълго е бил лишаван. Но и това не е гаранция. Тъй като тялото спира да произвежда хормони, те много често трябва да бъдат набавяни по изкуствен начин. Хормонално-заместителната терапия обаче невинаги помага.

Както сами можете да се убедите, диетите често могат да бъдат опасни за здравето. Ето защо е толкова важно те да бъдат консултирани със специалист. Повечето хора са убедени, че тялото им може да понесе няколко дни гладуване, но рядко се замислят за негативния резултат от това гладуване.

f | Сподели с приятели