Здравословно хранене Диети Полезно

Какво представлява лунната диета

Отдавна връзката на Луната със Земята е доказана. Установено е, че различните лунни фази действат различно на водата на нашата планета, в резултат на което са приливите и отливите на нашата повърхност. Както оказва влияние на Земята обаче, така въздейства и на човешкия организъм.

Лунна диета

Установено е, че при пълнолуние водата в тялото ни навлиза в клетките, а при новолуние – се премества от клетките в тъканите. Тази специфична промяна може да се използва за промяна на теглото и изчистване на организма. Ето защо е изготвен и специален режим на хранене според фазите на Луната за поддържането на балансирано тегло.

Диетата бива различна спрямо продължителността на дните, в които се практикува. Тя може да е както 24 часова, така и шест дневна. Всяка една е съобразена с фазите на Луната и може да помогне за регулиране теглото на тялото.

Фази на луната:

Новолуние – Луната е почти изцяло затъмнена
Първа четвърт – дясната половина на Луната е осветена
Пълнолуние – Луната изцяло е видима
Последна четвърт – лявата половина на Луната е осветена

24 часова диета при пълнолуние

Диетата е с продължителност от едно денонощие и започва вечерта. Докато я спазвате, пийте само течности, като вода, прясно изцеден зеленчуков или плодов сок, чай. Освен че течностите ще повлияят благотворно на начина, по който се чувствате, те ще изчистят в известна степен организма ви от натрупалите се токсини. По време на диетата не се препоръчва алкохол.

След като я направите, е добра идея да ограничите приема на червени меса, дори да се стремите да си набавяте протеин по-често от растителни източници, като бобови растения и по-рядко от животински (като телешко и свинско месо). Заменете поне в част от храненията си пържените храни с варени или печени.

24 часовата диета може да се спазва както само при пълнолуние, така и при всяка една друга фаза на Луната, т.с. – 4 пъти месечно. Голяма част от специалистите препоръчват всеки човек да прави по един ден детокс, който ще му спомогне да изхвърляне на натрупаните токсини. Бихте могли да подготвите така диетата си, че този ден да съзпадне и с фазите на Луната.

6 дневна диета при пълнолуние

Тази диета започва 3 дни преди пълнолуние и продължава 2 дни след него. Менюто за първия ден е сравнително разнообразно и включва: сурови и варени зеленчуци, зеленчуков сок и вода. За втория и третия ден то е малко по-специфично. Препоръчва се освен зеленчуков сок и вода, да се приемат само гъби и ананас. В деня на пълнолунието не бива да се консумира храна, а само пресни сокове и вода. Петият и шестият ден са както втория и третия.

Защо точно това меню? Гъбите съдържат малко калории, както и протеини – храна за мускулите. Препоръчително е да са варени или задушени. Ананасът пък спомага за стомашно-чревните функции, предотвратява натрупването на мазнини и съдържа бромеалин, който има способността да разгражда белтъците. Зеленчуковият сок осигурява на тялото голямо количество витамини и минерали. Препоръчително е водата да е изворна или минерална.

Диета при новолуние – 36 часа

Общата продължителност на диетата е 36 часа, като започва 18 часа преди новолуние. Разликата с 24 часовата диета е, че тук се приемат супи и бульони, а не само сок и вода. Това меню е малко по-засищащо. Приемат се по няколко пъти на ден – 4-5 – като е важно да се поясни, че те трябва да са зеленчукови.

6 дневна диета при новолуние

Също както и предната, и тази диета започва 3 дни преди новолуние. Но докато при предишната се наблягаше на приема на ананас и гъби, при тази се консумират основно зеленчуци – както в суров вид, така и варени. В деня на пълнолунието отново не се приема нищо друго, освен течности – пресни зеленчукови сокове и вода. А последните два дни са като първите три.

6 дневната диета всъщност представлява плавен преход от обичайния хранителен режим към един малко-различен, детоксикиращ.
В основа 24 часовата лунна диета всъщност представлява еднодневно прочистване на организма, което носи наистина голями ползи за човешкото тяло. Но в интернет пространството има множество диета, някои от тях сполучливи, други – не толкова. Наистина важно е да подбирате добре диетите, които сте решили да изпробвате, защото в по-голямата част от случаите те са по-скоро експеримент със собствения организъм. И най-често се провалят. Причините за това са няколко. Но сред най-често срещаните са следните:
Те са временни – след постигане на желаните резултати вие отново се възвръщате към предишния си начин на хранене, което предполага възвръщане на килограмите

Повечето от тях не са подходящи за дълъг период от време, защото се основават на редуциране на калорийния прием, а това няма как да продължи неопределен период от време без тялото да се разболее.

Диетата е половината от усилието, което трябва да положите. Другата част е физическата активност. А почти никой човек, подлагащ себе си на разнообразни диети, не спортува.

В заключение можем да направим следното обобщение: лунната диета със сигурност може да окаже своето благотворно влияние върху организма ви, ако се прилага всяка седмица за по един ден, защото има свойството да изчиства тялото от токсини. Но ако желаете да редуцирате теглото си и да сте здрави, хранете се балансирано и здравословно, вместо да се насочвате към различни диети, които нанасят повече вреди, отколкото ползи.

f | Сподели с приятели