Здравословно хранене Диети Полезно

Калций и Желязо за здрав организъм

Калций и желязо са два минерала, които успешно подпомагат функционирането на човешкия организъм. Добрият метаболизъм, растежа на клетките и доброто им функциониране зависят от тези минерали.

Храни богати на калции

Те ни предпазват от анемия, заболявания на кръвоносните съдове, немощност, главоболие и цялостна отпадналост. Здравето на сърцето ни, сърдечно-съдовата система, мускулите и костите зависят от достатъчните нива на калций и желязо в организма ни.

Много е трудно дефицита на тези минерали да бъде установен, затова и следенето на достатъчния им прием, чрез храната и добавки е много важен фактор за нас хората! Ако искате да узнаете, как да контролирате приема си на калций и желязо и да следите за недостиг, прочетете следните факти за тези два минерала.

1. Желязо

Несъмнено желязото е минерал, които е много необходим на организма. То е един от главните компоненти на червените кръвни клетки. Благодарение на функциите му хемоглобина се образува и свързва с клетките и пренася кислород по кръвоносната система. Растежа, функциите и развитието на клетките зависят от него. Синтеза на хормони също! Дефицита му води до анемия и дори понякога увреждане на органи. Има два вида желязо, което организма ни преработва и набавя:

Лесно усвоено желязо – абсорбцията му от човешкото тяло е бърза и лесна. Може да се набави чрез животински продукти, като червени меса. Телешкото е едно от най-богатите на желязо меса.
Трудно усвоено желязо – то може да се набави, както от животински, така и от растителни продукти. Но усвояването му от човешкия организъм е по-трудно.

Хранителни дефицити свързани с желязо, по данни на световната здравна организация са около 25% до 45%. Особено при децата в ранна възраст и вегетарианците проблема е много наситен. Рискови групи са и жените в детеродна възраст и тези достигнали полова зрялост. Калций и желязо трябва да се приемат постоянно, чрез добра диета.

Как да разпознаем липсата на желязо?

Обикновено симптомите сочещи към липса на желязо в организма са не добри мозъчни функции, слаба имунна система, отпадналост и блед вид. Силно главоболие, изтъняла коса, пре-възбуда, бледа и жълта кожа са явни симптоми на дефицит на желязо.

Храни богати на желязо

Най-добрите хранителни източници на желязо са червените меса. Телешкото съдържа около 30% от минерала. 50% е съдържанието на желязо в черния дроб, като храна. Миди, скариди и ракообразни, могат да ви набавят до 50% желязо, а сардините около 30%. Това са източниците на бързо разградено желязо. Бобовите култури, като изсушен боб съдържат около 30% желязо, а семките от рода на тиквени и сусамени 11%. Още броколито, спанака и карфиола са източници на бавно разграждано желязо.

Внимание при прием

Трябва да се взимат добавки с желязо единствено при нужда. В противен случай е много опасно. За по-доброто усвояване на минерала, спомага комбинацията му с витамин С. Например портокалите са богат натурален източник за целта.

2. Калций

За здравината и правилния растеж на костите, няма по-добър минерал от калция. Жизненоважни функции на нервите и мускулите и контрола им също зависят от калция. При процесите на усилен растеж в организма, минерала е много важен за всяка клетка. Той изгражда зъбите също, като част от костните образувания в организма.

Калцият играе ролята на сигнализатор в човешкото тяло, без него сърцето, мускулите и нервите няма да функционират. Важно е да се знае, че калцият, който е в повече се складира в костите. Затова при хранителни дефицити, той се освобождава от тях и при голям недостиг ги уврежда. За да избегнете болестни състояния и умора, приемайте калций и желязо в оптимални дневни нива.

Как да разпознаем липсата на калций?

Най-често срещаните симптоми са по-меки и чупливи кости. Достига се до остеопорози. Процента на засегнатите от дефицита при жените, мъжете и децата е над 30, така че това е дин от най-често срещаните хранителни дефицити. Мускулни крампи, липса на апетит, висок пулс и цялостна отпадналост се срещат при хора с дефицит на калций. Дневната доза от минерала варира от 1000 до 1300 милиграма.

Храни богати на калций

Групите храни богати на калций са рибни масла, млечни продукти и тъмно-зелените зеленчуци. Спорна е ефективността на добавките с калций. Някои ги свързват със заболявания на сърдечно-съдовата система, но тези твърдение не са подплатени с факти. Добавките осигуряват до 40% от количеството калций, от което се нуждаем. Най-добрия вариант за набавяне на минерала са естествените му хранителни източници.

Ще ви учуди, че най-добрият източник на калций са тъмно-зелените зеленчуци, като къдравото зеле, а не млечните продукти. За да ви убедим нека кажем, че в грам млечен продукт има 1.13 грама калций, а в грам къдраво зеле 1.35. Всъщност в млечните продукти редом с калция се съдържа протеина „казеин“. Той трудно се усвоява от организма. За разлика от спанака, който се комбинира със калция и го прави трудно усвоим, къдравото зеле не действа така. Комбинацията от мазнини, лактоза, калций и казеин в млечните продукти, донякъде вредят на здравето. Трябва добре да знаем, как да си набавяме калций и желязо!

Комбинации

Добре е приема на калций да бъде съчетан с прием на витамини, като Д и К, защото намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт, и инсулт.

Приема на тези два минерала е не само необходим, но и фатален, когато липсват в достатъчни нива, в организма ни. Затова е добре да знаете, как, кога и чрез какво да оптимизирате нивата на калций и желязо в тялото си.

f | Сподели с приятели