Здравословно хранене Диети Полезно

Кои са полезните зимни храни

Зимата наближава. Сезонът на черешите и ягодите, на краставиците и доматите вече отмина и много от нас си задават въпроса какво ще присъства в менюто ни през следващите месеци.

полезни зимни зеленчуци

Макар че салата от зеле и моркови за повечето хора не звучи много апетитно, се оказва, че тя е една много добра алтернатива на плодовете и зеленчуците, които съвсем до скоро сме консумирали…

Ето някои полезни храни, които не само ще повишат имунната ви система, но и ще набавят голяма част от веществата, които са нужни на тъялото ви, за да е здраво.

Зеле

Този зеленчук може да бъде много полезен за организма ви. Със своето ниско калорийно съдържание зелето не само че не допринася за напълняването, но и ускорява метаболизма. В зелео има витамин Е, който е важен за кожата, както и витамин С и К. В зелето има още: фибри, антиоксиданти и анти-канцерогенни съединения. Но не само зеленчукът е полезен, а и неговият сок, който спомага за лечението на язва и гастрит.

Лук

Лукът е не просто полезен, той е необходимост за всяко едно ястие. С него може да придадете неповторим вкус на всичко – от салати до специалитети. Различните видове лук са на разположение през цялата година.

Лукът е богат не само на минерали и витамини, но съдържа и масла, които имат бактерицидни свойства. Установено е, че той повишава нивото на „добрия“ холестерол и редуцира това на лошия.

Моркови

Тези вкусни кореноплодни съдържат бета-каротин, който се преобразува във витамин А. Той е важен не само за имунната система, но и за очите и кожата. Освен това в морковите има и витамин С и антиоксиданти. Изследвания показват, че и морковите могат да помогнат в борбата срещу рак, и дори да предотвратят сърдечно-съдови заболявания.

Ряпа

Много често ряпата е пренебрегвана от хората. Дали заради леко лютивия й вкус, или поради друга причина, е трудно да се определи. Но ряпата в действителност е много ценна със своите витамини и минерали. Тя съдържа витамин С и К, калий, калций и фибри. Доказано е, че черната ряпа помага срещу грип и настинка и повишава имунната система.

Сладки картофи

В сладките картофи има витамин А и витами С, както и антиоксиданти. Освен това, тъй като имат нисък гликемичен индекс, те са една много добра храна. Сладките картофи съдържат в себе си витамин В6, който намалява хомоцистеина в тялото (високото ниво на хомоцистеин може да доведе до негативни последствия, като инфаркт например). Сладките картофи са богати още на калий, манган, фосфор и други минерали. В тях има антиоксинаднти, които забавят процеса на стареене.

Тиква

Тиквата е един от природните продукти, които имат богато съдържание на пектин. Както може би знаете, той намалява нивото на холестерола. Тъй като тиквата има много ниска калорийна стойност, тя може да се консумира от хора с наднормено тегло.

Препоръчва се и на диабетици, за които храните, богати на фруктоза, са изключително вредни. Освен това тя има високо съдържание на бета-каротин, именно той придава този оранжев цвят. Щом попадне в тялото, той се преобразува във витамин А. Ето защо ползите от тиквата за организма са сходни с тези от морковите.

Шипки

Шипките са безценен източник на витамин С. В тях се съдържа в пъти повече от него, отколкото в лимона. Шипките съдържат още витамин Р, В1, В2, К, ябълчена и лимонена киселина. Много е богато тяхното съдържание на минерали: калии, калций, фосфор, натрий и магнезий. Важно е да се споменем, че по съдържание на минерали шипките превъзхождат много плодове и зеленчуци.

Цвекло

С леко сладък вкус и аромат на почва, червеното цвеклото е един наистина необикновен зеленчук. Макар и съдържанието на желязо в цвеклото да не е голямо, то е с добро качество. Това го прави чудесно средство за прочистване на кръвта. Холинът, който се съдържа в сока, има свойството да изчиства тялото от натрупалите се токсини и тежки метали.

Цвеклото съдържа още: мед, калий, фолиева киселина, витамини А, В, С. Различни изследвания са доказали, че то предпазва от рак на стомаха и дебелото черво.

Карфиол

Повечето от нас подценяват карфиола, или дори напълно го игнорират от менюто си. Но той е един много ценен източник на минерали и витамини – манган, магнезий, фосфор, калий, витамин С и К, на фибри, фолиева киселина.

Антиоксидантите, съдържащи се в него, както и сулфорафана, помагат за детоксикацията на организма. Именно сулфорафана в карфиола помага при борбата с рак, като убива раковите клетки.

f | Сподели с приятели