Здравословно хранене Диети Полезно

Колаген – какво представлява и как да си го набавите

Какво е колаген

Колагенът е най-силно разпространения белтък в тялото на бозайниците. Той изгражда хрущялите, ставните връзки и сухожилията. Важен е за зъбите и костите. Прави кожата здрава и еластична. Ето защо и се съдържа в различни козметични продукти.

колаген

С времето се изчерпва възможността на колагена да поддържа кожата еластична в оптималните норми. Това е и причината да се появяват бръчките.

Колагенът, който се синтезира в организма, e важен за здравината на тялото ни. Количеството на колаген в кожата е около 70%. Когато количеството на естествения колаген в тялото намалее, се появяват редица заболявания. Тъй като синтезът му е сложен и дълъг процес, често се налага да се приема външно.

Той може да бъде набавян чрез лекарства. Редно е обаче да се каже, че колагенът, който се приема външно, е различен от този, който се синтезира в тялото.

Когато е необходимо, той може да бъде приеман не само под формата на лекарства. Той влиза в състава на желатина – желирано месо и желета. Богати източници на колаген са месото и животинските продукти, докато растителните спомагат за синтеза на колагена в тялото.

Какво може да увреди колагена

Не само времето повлиява отрицателно на този белтък. Ето някои други фактори, които могат да имат негативно влияние:

Пушене

Химикалите, съдържащи се в дима на тютюна увреждат колагена в тялото. Освен това никотинът е причина за стесняване на кръвоносните съдове. Това, от своя страна, води до намалено количество на кислород и хранителни вещества, достигащи до кожата. Именно липсата им води до увреждането на кожата.

Захар

Голямото количество захар увеличава процеса на гликация. При този процес захарта се свързва с протеините, а крайните продукти, които се получават, увреждат съседните протеини и отслабват колагена.

Слънчева светлина

Слънчевите лъчи (в частност ултравиолетовите) влияят отрицателно на колагена. Освен това те са причина за натрупване на анормален еластин, който произвежда ензим, разграждащ белтъка.
Безспорно времето оказва своето влияние върху колагена. Но предпазните мерки могат да намалят външното негативно влияние и да защитят кожата, костите и ставите за по-дълго.

Би могло да бъде обобщено, че има няколко вещества, които спомагат процеса на синтез на колагена в тялото: пролин (намиращ се в млечните продукти), антоцианини (в червените плодове), витамин С и А, мед (ядки, миди, червено месо).

Как да си набавим колаген в тялото

Ето по-пълен списък на продуктите, които могат да помогнат при синтеза на колаген в тялото или дори да му набавят определено количество:

Месо и морски дарове

Рибата, морските дарове и месото имат най-високо съдържание на колаген. Сред месото най-ценно е пуешкото, следвано от говеждото – в него също има високи дози колаген. При свинското месо колагенът е в по-малки количества. При топлинна обработка заешкото и пилешкото месо губят много голяма част от колагеновите фибри.

Мляко и млечни продукти

Млечните продукти са източник на витамин A. А той, от своята страна, увеличава производството на колаген в организма.

Зърнени храни

Всички зърнени храни подпомагат синтеза на колаген. Ето защо е толкова важно да ги приемате редовно. Напоследък като че ли хората са позабравили големите ползи от просото, елдата, царевицата, овеса. Всички те обаче изобилстват от минерали и витамини, които подпомагат синтеза.

Фрешове

Също както зърнените храни, така и фрешовете имат много минерали и витамини, които спомагат синтеза на колаген в тялото. От голямо значение са минералите: цинк, мед, магнезий, желязо, сяра. Много от плодовете съдържат тези минерали. Затова е добре да си осигурявате големи количества от тях, които да приемате ежедневно.
Много подходящи са цитрусовите плодове, горските плодове, както и кореноплодните – морков, цвекло.

Освен под формата на фрешове обаче, плодовете могат да се консумират и цели. Ефектът ще е същия. Всички плодове, които са в червено и оранжево, са подходящи: лимони, портокали, праскови, ябълки, кайсии, боровинки, ягоди, малини. Сушените плодове също са много полезни при дефицит на колаген в тялото.

Зеленчуци

Не по-малко ценни за клетъчния синтез на колегена са зеленчуците. Сред най-полезните са: зеле, карфиол, моркови, цвекло, спанак и др.

Ядки

В тях не се съдържа колаген, но те, със своя богат минерален състав, спомагат за пълноценното усвояване на колагеновите фибри. Най-ценни сред тях са: орехите, бадемите, бразилските орехи.

Както сами може да се убедите, храните, които са ни дар от природата, са от съществена важност за синтеза на колаген. Но и не само за него. Минералите и витамините, съдържащи се в тях, са една предпоставка за здрав организъм.

f | Сподели с приятели