Здравословно хранене Диети Полезно

Колко полезни са ябълките

Като един от най-култивираните и консумирани плодове в света, ябълките често са наричани „храна чудо“. Но именно факта, че са толкова разпространени е причината често да ги пренебрегваме.

колко полезни са ябълките

Всъщност, ябълките са едно от най-здравословните неща, които може да ядете. Те имат изненадващи хранителни качества, които не отстъпват на по-модерните суперплодове.

1. Хранителна стойност

Богати на разтворими фибри (4г на ябълка) срещу много малко калории (95), ябълките засищат глада ни за нещо сладко. Освен това, една средно голяма ябълка се брои за 1 чаша плод, което е половината от дневната ви квота за плодове (при диета от 2000 калории на ден се препоръчва да ядете по 2 чаши плодове).

Също така са много добър източник на подпомагащия имунната система витамин С. Една ябълка предоставя около 14% от препоръчителната дневна доза.

2. Отслабване

Ябълките засищат с по-малко калории, затова не е изненадващо, че могат да са част от здравословната диета и подпомагат отслабването.

В наскоро проведено изследване е доказано, че сушените ябълки са помогнали на участниците да свалят килограми. Жените, които са консумирали по чаша сушени ябълки на ден в продължение на година, отслабнали и холестеролът им се понижил.

Учените смятат, че антиоксидантите и пектина (вид фибри) в ябълките са отговорни за тези резултати. Според тях, пресните ябълки са дори още по-ефективни.

3. Здраво сърце

Ябълките неведнъж са свързвани с доброто здраве на сърцето. Учени от Айова са изследвали 34 000 жени в продължение на 20 години и са заключили, че консумирането на ябълки се свързва с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания.

Няколко години по-рано, учени от Финландия пък са изучавали информация, събирана в продължение на 28 години от 9208 жени и са открили, че хората, които често ядат ябълки са по-малко застрашени от инсулт.

Експертите отдават тези полезни свойства на антиоксидантите в ябълките, които помагат срещу лошия холестерол и инфекциите. Освен това, разтворимите фибри в ябълките също понижават нивата на холестерола.

4. Предпазват от метаболитен синдром

Рискът да развият метаболитен синдром е по-малък при хората, които редовно ядат ябълки. Синдромът е съвкупност от симптоми, свързвани с увеличения риск от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Специалистите са установили, че при хората, които са консумирали ябълки под каквато и да е форма през последния ден, рискът от метаболичен синдром е с 27% по-малък.

При тези хора са открити и по-малки нива на протеин, който се свързва с наличието на възпаление. Неговото съдържание в кръвта е признак за повишен риск от сърдечносъдови заболявания и диабет.

5. По-дълги тренировки

Ако ядете ябълка преди тренировка, така ще издържите по-дълго. Ябълките съдържат антиоксиданта кверцетин, които ви прави по-издръжливи като снабдява с повече кислород дробовете.

f | Сподели с приятели