Здравословно хранене Диети Полезно

Колко витамин С има в един портокал

Витамин С е един от най-важните витамини. Той предпазва тялото от свободните радикали, които всички знаем, че са изключително вредни.

Колко витамин с има в един портокал

Освен това подсилва имунната система и помага на тялото да абсорбира някои видове желязо. Ускорява регенерационните процеси. От съществено значение е да приемаме достатъчно витамин С, за да бъдем здрави и да се чувстваме добре. Всички сме наясно, че той се съдържа в много плодове и зеленчуци, особено в портокалите. Но колко точно витамин С има в един портокал и най-добрият източник ли е това?

Препоръчителна дневна доза

Мъжете трябва да приемат средно по 90мг витамин С наден, а жените по 75мг. Горният лимит е някъде около 2000мг. Макар приемането на големи количества витамин С обикновено да не е вредно, свръхдозите от витамина могат да причинят гадене, повръщане, диария, киселини, главоболие, подуване, болки в стомаха, камъни в бъбреците или безсъние.

Колко витамин С има в един портокал

За да бъдем точни в един средно голям портокал има 45 мг витамин С. Това се равнява на около 75% от приетата дневна доза. Ако сте настинали несъмнено можете да превишите дневната допустима доза.

Внимавайте!

Витамин С не е токсичен, но може да доведе до странични ефекти при големи дози. Консумирането на портокали не би ви изложило на риск от приемането на такива количества витамин С, но, ако освен това вземате и добавки, така лесно бихте минали горната граница.

Как да избираме портокалите

При портокалите няма универсален цвят, който да показва, че са узрели. Най-важното е да гледате плодовете да не са мухлясали или твърде меки. Онези с кафяви или зелени петна по кората са напълно безопасни. Органичните портокали са много добър избор, тъй като комерсиалните често съдържат следи от пестициди.

Портокалите с гладка, нежна кора, които се усещат тежки за размера си, дават повече сок от по-леките, които се усещат като гъба. По-малките портокали също са по-сочни от по-големите. Добре узрелите портокали съдържат повече антиоксиданти.

f | Сподели с приятели