Здравословно хранене Диети Полезно

Лятна диета

Няма по-подходящ сезон за диети от лятото. Тогава организмът на човек има нужда от по-малко калории и храна, в сравнение с другите сезони. Ето защо е напълно възможно да редуцирате теглото си без излишни усилия и строг хранителен режим.

Лятна диета

Необходимо е просто да хапвате достатъчно количество плодове, зеленчуци и ядки за определен период от време. Това не само ще намали теглото ви, без да е нужно да се ограничавате в количеството на храната, но и ще ви помогне да се почувствате по-енергични.

Защо точно плодове, зеленчуци и ядки? Те са много подходящи за летния сезон поради няколко причини. От една страна, са достатъчно засищащи, от друга – имат голямо количество фибри, което спомага храносмилането. Освен това те са богати на минерали и витамини, които са безкрайно ценни за организма и здравето.

Времето, което ще прекарате под този режим, зависи от вашата лична преценка. Редно е да не прекалявате с консумацията на ядки – около 100-150гр. Можете да се стремите след втория, третия ден да намалите грамажа на плодовете. Макар че те са достатъчно засищащи – едва ли бихте могли да приемете твърде голямо количество от тях.

Някои от плодовете и зеленчуците, които растат през лятото, са: диня, круша, кайсия, праскова, домат, краставица, чушка. Именно на ползите от тях ще се спрем в тази статия, както и върху ползите от някои ядки.

Домат

Всъщност доматът не е зеленчук, а плод – от семейство беладона. В него се съдържат само 40 калории на 100гр., но е богат на витамини – B, C, K. Съдържа още – минерали, както и лимонена и ябълчена киселина. Тъй като в него има калций и фосфор, той е много полезен за зъбите и косата. Калият, от друга страна, подобрява работата на сърцето и намалява кръвното налягане.

Краставица

В нея има много високо съдържание на вода – около 95%. Поради тази причина тя хидратира тялото и помага за изчистване на токсините. Тя съдържа калий, магнезий, фибри, а в обелката й има голямо количество витамин C. Богата е още на: витамин A, B1, B6, D, фолиева киселина.

Чушка

Чушката е богата на витамин C. В 100гр. се съдържат само 20 калории, но едва 2-3 чушки са достатъчни, за да набавят дори повече от цялото необходимо количество витамин C за деня.

Кайсия

Тя е източник на витамините: A, C, B. Голямото количество на витамин А спомага за доброто зрение. Освен това тя е източник на калий, както и на фибри, които подобряват храносмилателния процес.

Праскова

Прасковата засища много, макар че в 100гр. се съдържат само 40 калории. Тя има свойството да изчиства тялото от шлаката, ето защо е много полезна при диети. Освен това тя стимулира производството на хемоглобин. Съдържа калий и витамин С.

Диня

В 1кг. диня се съдържат 400 калории. Ето защо тя също е много подходяща за диетични режими. Тя има диуретичен ефект, а фибрите и пектина в нея намаляват нивото на лошия холестерол в организма. Установено е още, че е естествен антидепресант.

Круша

Крушата най-много намалява риска от захарна болест. Доказано е, че намалява холестерола в пъти повече от лекарства, предназначени за това.

Сусам

Сусамът е източник на калций, фосфор, желязо, мед, фибри. От него може да се набави голямо количество калций, който е безкрайно ценен за организма. Важно обаче е той да се консумира небелен, тъй като между небеления и беления има голяма разлика в количеството калций.

Бадеми

В тях има високо съдържание на витамин Е, който е антиоксидант. Освен това има и витамини от група B. Бадемите намаляват стреса и лекуват безсъние.

Това са само част от сезонните плодове и зеленчуци, които може да консумирате. Но не се ограничавайте само с тях! Всички плодове, зеленчуци и ядки носят своите ползи за организма. А ако спазвате подобен режим през лятото, ще свалите няколко излишно килограма и ще се заредите с енергия, без да усещате, че се лишавате от нещо.

f | Сподели с приятели