Здравословно хранене Диети Полезно

Малки промени за по-здравословен начин на живот

Ежедневието ни е изпълнено с малки и големи противоречия.

Обездвижване

От една страна сме изключително забързани и имаме динамично ежедневие, а от друга трудно успяваме да водим здравословен начин на живот и сме често доста обездвижени.

Можем да вземем за пример една млада майка на дете под годинка, която е много натоварена физически, а в същото време има нужда от допълнителни упражнения за да влезе отново в добра форма след раждането.

Изводите са, че най-често ежедневното натоварване не ни е достатъчно, ако държим на здравословен начин на живот и видимо добра физическа форма.

Обездвижването не трябва да се подценява, защото то не само води до редица тежки заболявания, но и е пряко отговорно за скъсяването на живота ни.

Интересен факт е, че много по-коварно се отразява на жените воденето на застоял начин на живот. Това се явява като един вид природен баланс, защото дамите имат по-голяма продължителност на живот от господата като цяло.

Липсата на достатъчно добра физическа активност вече е конкуренция на тютюнопушенето при причиняването на преждевременна смърт над 30-годишна възраст.

Заболявания като диабет от тип 2, сърдечни проблеми с различна интензивност, високо кръвно налягане, рак на дебелото черво и даже деменция са предизвиквани от обездвижването.

Решението или по-точно профилактиката е съвсем елементарна и достъпна за всеки – здравословен начин на живот с достатъчно голяма физическа активност.

Физическата ни активност може да се изразява в малко допълнително натоварване всеки ден, не е задължително да заложите на тежки тренировки в зала, ако това не е вашето занимание.

Изчислете по колко време на ден прекарвате седнали на компютъра или в относително физическо бездействие под друга форма. Помислете как може да компенсирате с малка доза допълнително натоварване, което трябва да ви бъде приятно и удобно.

Може да започнете с прибавянето на 15 минути разходка на ден, които постепенно да увеличите.

Ако си поставите отслабване като дългосрочна, но трайна цел са ви необходими допълнителни 200 минути седмично натоварване за да свалите здравословно до 15% от теглото си в рамките на година и половина.

Даже да не се цели спад на теглото, повишаването на физическата активност ще ви донесе множество ползи като: намаляване нивата на стрес, по-добър тонус, укрепване на костната структура и мускулната система, забавяне на процесите на стареене в организма, превенция на различни заболявания.

Физическата активност за разлика от тренировките, не ви ограничава до правенето на упражнения в серии. Тук имате много по-голяма свобода и тя винаги може да бъде танци на хубава музика, когато пускате прахосмукачката.

За един по-здравословен начин на живот са нужни и малки промени в храненето. Те вървят заедно с увеличаването на натоварването.

Винаги има какво да ревизираме в режима на хранене – по-здравословни и нискокалорични похапвания, преосмисляне на количество, качество и брой хранения, заменяне на безалкохолните с вода и чай. Вие най-добре знаете къде са слабите ви места в храненето и колкото по-рано им обърнете внимание, токова по-добре.

Ако не ви се получава сами да внесете промени, тогава помолете свой близък с афинитет към здравословен начин на живот или се обърнете към специалист за професионални съвети.

Главното е да се помни, че големите промени винаги започват с малки стъпки в дадена насока.

f | Сподели с приятели