Здравословно хранене Диети Полезно

Монодиета – предимства и недостатъци

Монодиетата се основава на приема на един вид храна в продължение на кратък период от време. Независимо дали ще изберете да консумирате ориз, някакъв вид зеленчук или плод, дори и шоколад, диетата ще има резултат върху редуцирането на теглото ви.

монодиета

Най-разпространени са протеиновите диети (основани на консумацията на месо и/или млечни продукти). Но има и много други варианти. Всеки един вид храна може да се превърне в единствен за вас за няколко дни.

Нежната половина на обществото често търси не толкова хранителен режим, колкото диета, чрез която за кратко време да успее да свали няколко килограма. Ето защо монодиетата е подходяща за жените и буди голям интерес у тях. При нея редуцирането на теглото става бързо и лесно.

Наред с това, предимство е и сравнително голямото количество храна, което се консумира за деня. Но не липсват и недостатъци. На първо място – монодиетата не ви позволява да разнообразявате менюто си. Напротив. А за да бъде здрав организма ви, той има нужда да приема мазнини, белтъчини, въглехидрати, витамини и минерали. Ето защо е препоръчително продължителността на диетата да е около 3 дни.

Друг недостатък е, че редуцирането на килограми при този тип диета идва от намаления прием на калории. Тя е подходяща, ако желаете да свалите 1-2 килограма. Ако сте решили обаче за много кратък период да свалите повече, тя ще има отрицателен ефект. Защо? Защото, когато приемате по-малко калории, организмът ви започва да гори мазнините, които са натрупани в организъм ви за енергия. Когато става дума за много килограми, организмът гори и мускулна маса. Това буквално води до стопяване на мускулите, до увисване на кожата и при липса на добро захранване – до възвръщане на старите килограми.

Така че, ако решите да спазвате подобна диета, се придържайте към общоприетата продължителност – от 3 до 5 дни. Този период ще ограничи и килограмите, които ще свалите.

Друг вариант е да прибегнете до циклична монодиета. Тя ще ви набави повече вещества, отколкото стандартната. Такава например е 90 дневната, която през последните години придоби голяма популярност. Тя изисква повече време, но резултатите при нея са видими.

Циклична монодиета

Цикличната монодиета е подходяща за по-дълъг период, защото по този начин ще си набавяте необходимите вещества, макар и да не са в нужните пропорции. Ако решите да спазвате такъв режим, можете да прибегнете до редуване на няколко различни продукта през период от няколко дни. Има много рецепти, изготвени за подобен тип монодиети, защото при тях е важна последователността на приемане на продуктите в различните дни. Ако в единия ден приемете мляко и/или млечни продукти, в следващия не бива да приемате месо.

Преди да преминете към диетата е добре да спазвате по-лек режим на хранене в продължение на няколко дни. Така ще подготвите тялото си за промените, които предстоят. След приключване на диетата е още по-важно да преминете плавно към стандартния си начина на хранене. В противен случай рискувате не просто да възвърнете килограмите си, но и да качите допълнително – това е т.н. йо-йо ефект.

Захранване след монодиета

Захранването е много важна част от всяка една диета. И ако не го направите правилно всичките ви усилия ще бъдат безрезултатни. Но захранването при всяка диета е строго индивидуално. Зависи дали сте приемали един продукт, или сте редували няколко, времетраенето на диетата и т.н.

Независимо от вашия избор не забравяйте, че тялото ви има нужда от баланс. Монодиетите са изключение от този баланс. Затова е наистина важно сами да премерите рисковете от тях.

В своята същност диетите са временно разрешение на проблемите с теглото. Те много често водят до възвръщане на килограмите. Но дори и това да не стане, здравословните ползи за организма от тях са наистина малки. Ето защо постоянното поддържането на балансиран и природосъобразен начин на хранене е в основата на красивата фигура и на доброто здраве.

f | Сподели с приятели