Здравословно хранене Диети Полезно

Плюсове и минуси на точковата диета

Популярната точкова диета е сред най-предпочитаните програми за отслабване по света. Тя може да е както под формата на групови събирания, където членовете на групата обменят опит, съвети и рецепти, така и в интернет.

точкова диета плюсове и минуси

Ето кратка информация за историята на точковата диета.

Произход на точковата диета

Тази диета е създадена за първи път през 60-те години на миналия век. От тогава тя е преминала през няколко значителни промени за 50 години. Първоначално точковата диета е била разновидност на друга популярна диета. Тогава на отслабващите се препоръчвали дневни дози от определените хранителни групи – колко плодове, зеленчуци, мазнини, млечни продукти т.н. да консумират.

Така една доза мазнини в първоначалната диета можела да се състои от лъжица зехтин. Ако на ден ви е позволено по две дози, значи можете да консумирате максимум 2 лъжици зехтин. Тази диета е била просто начин да се контролират калориите, като същевременно се предоставят някои хранителни напътствия.

Точките в точковата диета

През 1997г. същата компания, която преди това е разработила диетата с дозите, представя нова програма, известна в началото като „Програма на успеха”. Точките давали възможност на участниците да следят лесно фибрите, калориите и мазнините в храните и напитките, които консумират. Всеки получава определен брой точки за деня и се съветва да следи храната и напитките в менюто си, за да не преминава дневната си доза.

Идеята за диета с точки се превръща в доста популярна и до днес остава в основата на точковата диета. В следващите години диетата е леко променена, като една от значителните промени е въвеждането на физическите упражнения като начин за печелене на допълнителни точки към максималните позволени за деня. Така тези точки могат да се използват, за да се консумират повече храни и напитки.

В следващия етап от развитието си точковата диета се разделя на два основни плана, от които да избират хората. При първия се избират полезни храни от установен списък, докато се избягват по-вредните. Другият вариант позволявал на хората да ядат каквото поискат, стига да следят какво и колко ядат и пият, с помощта на точковата система.

Сегашната версия на точковата диета е от 2009г, когато е установен само един хранителен план. С него хората могат да разберат как определени храни им помагат да ядат по-малко и да не преяждат. Успехът на тази точкова диета е толкова голям, че днес има списъци с точките на десетки хиляди храни и рецепти, което дава неограничен избор и разнообразие.

Точкова диета – плюсове и минуси

Точковата диета е една от най-успешните и популярни диети по света, но това не означава, че е подходяща за всеки. Преди избора на каквато и да било диета е важно първо да претеглите всички фактори.

Плюсове на точковата диета

  • Няма забранени храни. Точковата диета учи на принципа, че всичко е разрешено, стига да е в ограничени порции. Няма списък със забранени храни, които трябва да избягвате и можете да продължите да се наслаждавате на любимите си ястия.
  • Получавате много информация за храните. На груповите събирания при точковата диета се научават много полезни неща, като например колко важно е да се ядат достатъчно зеленчуци, полезни мазнини, нискомаслени млечни продукти и да се пие много вода.
  • Постигате бавни и трайни резултати. Може да очаквате да отслабвате с половин до един килограм на седмица. Това е най-здравословното темпо на отслабване, препоръчвано от всички експерти и диетолози, за да поддържате нормално тегло.
  • Окуражава контролирането на порциите. За да изчислявате точно точките, които приемате през целия ден, трябва да измервате порциите си. Това е полезно умение, което ще ви е от полза дори когато приключите с точковата диета.

Минуси на точковата диета

  • Може да не ви е по джоба. Групите по точкова диета са платени и има седмична такса. Може да има и такса за регистрация. Ако имате много излишни килограми и искате да останете в програмата докато не ги свалите, може да ви е трудно финансово. Ако например имате нужда да ходите поне една година, може да се наложи да заделите стотици левове.
  • Груповата атмосфера не е за всеки. Ако не харесвате груповите събирания, може да предпочетете онлайн версията.
  • Нужно е да се претегляте всяка седмица. Може да ви е позволено да изберете една седмица, когато да не се претеглите, но през останалото време трябва редовно да го правите. На груповите срещи единственият човек, който вижда килограмите ви е този, който ви претегля и записва резултата ви.
  • Седмичният прогрес може да не ви се нрави. Някои хора предпочитат да измерват резултатите си ежемесечно, а не всяка седмица. Бъдете наясно, че с точковата диета през някои седмици може да не сте отслабнали изобщо, дори ако правите всичко както трябва. Това е нормално и не бива да е причина да се откажете.
  • Не е структурирана диета. Точковата диета не е от онези, които ще ви кажат какви храни да ядете, колко и кога. Именно в основата на диетата е възможността да се храните с всичко по ваш избор, което може да се окаже прекалено изкушаващо за някои хора. Напълно възможно е да изразходите всичките си точки за нехранително меню, така че трябва да сте разумни и да правите здравословни избори.

Това са най-важните неща, които трябва да знаете за точковата диета, преди да решите да се подложите на нея. Тя е доста различна от повечето други диети и това е причината да е толкова харесвана по цял свят, макар да си има и своите противници. Ако направите избора да започнете точкова диета, не забравяйте винаги да изчислявате точките си и да ги разпределяте по  равно между храненията.

f | Сподели с приятели