Здравословно хранене Диети Полезно

Ползи за здравето от меда

Mедът е храна, консумирана от хилядолетия. Както в миналото, така и сега, тя се използва като ефективно средство срещу редица заболявания. Като съвсем естествен природен продукт, медът има своите безспорни ползи за организма.

пчелен мед

Дори Хипократ е говорил за ползите от този чудесен продукт. А изследвания, проведени в Русия показват, че е много богат източник на живи лечебни ензими.

Той е естествен източник на въглехидрати и рязко повишава издръжливостта на организма. Глюкозата от него се усвоява много бързо и осигурява голямо количество енергия на организма. Освен това биостимулантите в него повишават издръжливостта на организма. При наблюдение е установено, че спортистите възстановяват много бързо енергията си, след като са употребили мед по време на игра.

Тъй като различните видове мед се правят от различни видове цветове, всеки носи своите ползи за организма. И все пак бихме могли да обобщим, че медът е ценен източник и на магнезий и калций, както и на витамините B и C.

Освен ползите от съставките, медът лекува или облекчава симптомите на много заболявания. Наистина много! Той помага при заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, колит, язва. Помага при астма, пневмония, плеврит. Употребява се при сърдечно-съдови заболявания. Лекува чернодробни и жлъчно-бъбречни заболявания и заболявания на опорно-двигателната система (шипове, ревматизъм, артрит).

Ползите от него в зимните месеци са големи. Медът е мощен имуностимулатор. Той подхранва белите кръвни телца, които пък се борят с инфекциите в организма. И противодействат на бактериите в тялото. Но не само подсилва имунната система. Медът успокоява кашлицата и е естествен лек против болки в гърлото. Антимикробните му свойства убиват бактериите.

Освен това неговият противовъзпалителен ефект, както и способността му да успокоява кашлицата, са навели някои учени на мисълта, че той може да намали и сезонните алергични реакции. Той бива разглеждан като естествена ваксина, заради малките количества цветен прашец, които съдържа. Според учените, ако тялото приеме такова количество от него, организмът може да започне да произвежда антитела. Така постепенната консумация на мед би могла да намали негативната реакция на тялото срещу прашеца. Тaзи теория обаче все още не е подкрепена с твърди доказателства.

Медът има антибактериални и антисептични свойства. Той може да се използва за лечение на рани и изгаряния. Антисептичните му свойства помагат при лечението на външни рани, като потискат растежа на някои бактерии. Поставен върху раната, той стимулира секретирането, а това я почиства. Стимулацията на други процеси води до заздравяване на раната. Ето защо той е подходящ както за външни, така и за вътрешни рани.

Медът е естествен антибиотик. Докато действието на синтезирания антибиотик е ограничено само до някои видове бактерии, при меда не е така. Той действа върху всички причинители на инфекции. Освен това повечето микроби са резистентни поне към един антибиотик. Но към меда няма как да придобият резистентност.

Когато става дума за консумацията на мед от диабетици, мненията на специалистите са противоречиви. Според някои балансът и комбинацията между двете помага на тялото да регулира нивата на кръвната захар. Според други обаче – не е препоръчително на диабетици да консумират мед. Това е така, защото, освен че съдържа фруктоза, той съдържа и голямо количество глюкоза. Тя лесно се абсорбира от тялото. Това води до покачване на кръвната захар и до стрес за организма. А нивата на глюкозата в кръвта на диабетиците трябва да се побира в определени количества. Разбира се, не бива да се прекалява с неговата консумация дори и от хора, без здравословни проблеми, тъй като количеството на захарите е твърде високо.

За да има наистина полза от меда, той трябва да се консумира в своя натурален вид и да не е термично обработван. Кристализсацията му е съвсем естествен процес. Тя се нарича захаросване. Но твърде много хора приемат скептично този процес. Ето защо има и производители на мед, които разтопяват продукта – за да го възвърнат към предишното му течно състояние. Това не само че е недопустимо, но и медът по този начин губи своите лечебни свойства.

Затова внимателно подбирайте продукта. Купувайте го от по-малки производители. Избягвайте да си го набавяте от големите хранителни вериги. Там той често е или термично обработван, или с различни добавки.

Температурата над 40° убива ползите от него. Затова, когато го разтваряте в чай, нека той да не е съвсем горещ. А за да не се развали, е важно и да го съхранявате правилно – на хладно и сухо място, но не на твърде студено.

Лечебните му свойства и ползите от него са познати от векове. Макар да съдържа голямо количество глюкоза и фруктоза, то, в комбинация с витамините, минералите и органичните киселини, е безценно лекарство за човешкия организъм.

f | Сподели с приятели