Здравословно хранене Диети Полезно

Сладката отрова, която приемаме

Или кои вредни подсладители да избягваме

аспартам

Блаженство е да се насладиш на любимия си десерт или в моментите, когато силите ти са на привършване, да отпиеш от някоя енергийна напитка. Приятно е и да гледаш доволното си дете, когато си му купил от любимия му сладкиш или бонбони. Всички обичаме да угаждаме на себе си и най-ценните си същества, но осъзнаваме ли, че често тези удоволствия са своеобразна заплаха за здравето ни? Консумираме отрова, умело прикрита под красива обвивка. Разбираемо е да ни се хапва нещо сладко, нормално е да глезим децата си, но при наличието на толкова голям избор от артикули на пазара и голям информационен поток, от който можем да разберем кои продукти са опасни, е недопустимо да купуваме вредни храни, които радват вкусовите ни рецептори, но тровят организма ни.

Кои са отровите в сладките храни и напитки

I. Аспартамът е много популярен подсладител, който е изкуствено получен от фенилаланин и аспартат. Специфичното за него е, че е нискокалоричен, двеста пъти по-силен от захарта и затова неговата употреба в хранително-вкусовата промишленост е изключително икономичен избор за предприемачите. За потребителите обаче това е отрова, прикрита зад сладко изкушение. Според учените прекомерната употреба на храни, които съдържат аспартам, увеличава възможността от формиране на тумори. Още през 90-те години, когато започва да се налага използването на този подсладител в хранителните продукти, от Американската администрация за контрол на храните и лекарствата заявяват, че сред често срещаните оплаквания след консумация на аспартам, е силното главоболие. Приемът на храни, които съдържат от този подсладител, е изключително опасен за всички, които страдат от рядката болест Фенилкетонурия. Това е наследствено заболяване, което се свързва с невъзможност на организма да усвоява и обменя нормално фенилаланин – едно от веществата, от които се получава аспартам. Приемът на храни, които съдържат от този подсладител, може да причини сериозни поражения в мозъка на всички, които страдат от наследственото заболяване. Аспартамът не се препоръчва и за тези, които имат склонност към депресия или са страдали от това заболяване преди – приемът на подсладителя доказано повлиява негативно на такива пациенти.

В кои храни се съдържа аспартам

1. Нискокалоричните напитки и блокчета

Купувайки си Кока-Кола или десет, на чиито етикети е упоменато, че са диетични, най-вероятно се сдобивате с продукт, в чието съдържание има именно аспартам. Както споменахме по-горе, този подсладител е много по-сладък от захарта, заради което е необходимо малко количество от него, за да се усети сладък вкус. Това прави съставката нискокалорична, но това не означава, че хранителният продукт е полезен.

2. Дъвки и бонбони

Опасният подсладител се съдържа в голяма част от продуктите на пазара. Ако на етикета на дъвките или бонбоните, които купуваме, пише, че са с ниско съдържание на захар или без никакви калории, то със сигурност в състава на продуктите има аспартам.

3. Безалкохолните напитки

Фанта портокал, Кока Кола Зиро, студени чайове, разтворими напитки (напр. българските Танг, Степ и др.) съдържат аспартам.

4. Други добавки към менюто ни

Сосове за барбекю, сметаните за кафе и много други продукти също съдържат от вредния подсладител и без да знаем, могат да навредят на здравето ни. Затова е добре да отделяме време, за да четем какво пише на етикетите, когато пазаруваме.

Ако желаем да ограничим приема на вредната съставка, е важно да знаем какво е означението й като хранителна добавка, а именно E951. „NutraSweet” и „Equal” са други наименования за подсладителя, които можем да срещнем на етикетите на продуктите.

II. Сукралозата е силен подсладител, който е открит в края на 70-те години на XX в. Използва се предимно за овкусяване на напитки – чай и кафе, но употребата й започва да навлиза стремглаво и в производството на храните. Според учените прекомерната употреба на сукралоза може да повлияе негативно на черния дроб и бъбреците. Специалистите посочват, че комбинацията между това вещество и глюкозата може да окаже изключително негативно влияние върху нивата на инсулина и кръвната захар. Означението на този подсладител е E955.

Да се запознаем с вредните подсладители е първа крачка към подобряване на личното здравословно състояние и това на тези, които обичаме. Втората стъпка напред се състои в усилието да намерим други начини да задоволим вкусовите си рецептори. Вместо да купуваме газирани напитки и разтворими сокове, нека си направим фреш или смути, а на мястото на енергийните блокчета и

други десерти, може да присъстват на трапезата ни пресните плодове или ястия, приготвени в домашни условия от внимателно избрани продукти.

Подсладителите в храните и напитките всъщност могат да вгорчат живота ни. Когато се намирате в магазина и подбирате продукти за консумация за цялото семейство, отделете време да прочетете написаното на етикета. По-добре е да изгубим времето си в подобни „изследвания“, отколкото да съжаляваме, когато възникнат сериозни оплаквания или ни застигне болест, която може да е следствие от нашата лакомия или незаинтересованост….

автор: Светослава Хараламбова

f | Сподели с приятели