Смехът е полезен за здравето

смехът е полезен за здраветоСмешни филми, сериали, сладки малки деца и добри шеги от приятел могат да предложат един от най-мощните природни методи за облекчаване на стреса, а именно смях.

Здравето се подобрява при повече смях
Ползите от добър смях обхващат широк спектър и включват защита от емоционални проблеми, като депресия и подобряване на здравето на сърцето. Ето какво експертите знаят за ползите за здравето от смеха:

Психичните ползи за здравето.

Една от многото ползи от смеха и чувство за хумор е, че те действат като буфер срещу негативите от живота, които могат да доведат до депресия. Като допълнителен бонус, изследванията показват, че хората, които използват хумора, за да се борят със стреса също се чувстват по-малко самотни и по-позитивни. А едно скорошно проучване установи, че терапията чрез хумор е толкова ефективна, колкото широко използвани антипсихотични лекарства – минус страничните ефекти.

Физически ползи.

Въпреки, че все още не можем да кажем, че определен брой усмивки всеки ден ще пази доктора далеч от вас, проучванията показват, че хората, които казват, че се смеят са по-склонни да бъдат в добро здраве и като цяло се чувстват добре. Смехът е също един от най-често използваните допълнителни терапии сред пациенти с рак, които откриват, че едно от предимствата от смеха е по-доброто качество на живот.

Сърдечните ползи за здравето.

Смехът би могъл да бъде полезен за здравето на сърцето. Някои изследвания показват, че когато се смеете, има увеличение на потока на кислород в кръвта, което вероятно се дължи на освобождаването на ендорфини, които създават химически прилив, който се противопоставя на негативните чувства и стрес. Дейности, които увеличават ендорфина включват добра тренировка и слушане на музика, която обичате и най-вече смях.

Смеха в ежедневието

Понякога трябва да се направи съзнателно усилие, за да се засмеете. Ако сте изправени пред трудни времена, като по-малък бюджет, стрес в службата или заболяване, терапията може да ви помогне да научите техники, които да донесат ползи в живота ви.

Можете да опитате познати и изпитани тактики:
Наемете забавен филм, прочетете забавна книга, или гледайте забавен сериал. Прекарайте времето си със забавни приятели. Погледнете на живота от светлата му страна. Идете на места, които да ви помогнат да си спомните добрите времена.

Или може да се присъедините към “групи за колективен смях”, където ще научите повече за ползите от смеха, и ще разберете как да се преборите със стреса. Винаги се смейте с други хора и се включвайте в такива групи, защото е трудно да се смееш сам.

f | Сподели с приятели