Здравословно хранене Диети Полезно

5 доказали се тайни на дълголетието

Повечето от нас се чудят защо някои хора умират млади, докато други живеят до заветни стрини. Има много идеи по тази тема. От индустрията на подмладяващите добавки до учените в лабораториите, всеки иска да знае тайната на дълголетието.

Тайните на дълголетието

Наскоро, Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ публикува резултати от проучвания, показващи, че хората които практикуват определени здравословни навици живеят по-дълго от останалите. Генетика, начин на живот, хранене – всички тези фактори играят важна роля при стареенето. Това са съвети, изпробвани и практикувани от хора живели дълго и учените са доказали ефекта им.

1. Внимавайте какво ядете

Храната влияе директно на тялото ни. Кожата и косата ни пък са директно отражение на здравето на тялото. За да научат повече за начина на живот на дълголетниците, много учени са насочили вниманието си към Окинава, Япония, където е най-голямата концентрация на столетници в света. Те са изследвали диетата на японците в търсене на ключа за дълголетието.

Проучванията са открили, че японците разчитат предимно на зърнените храни, зеленчуците и плодовете. Тяхната диета е бедна на червено месо, млечни продукти и яйца. Поуката тук е, че трябва внимателно да подбирате мазнините и въглехидратите. Преминете към по-здравословни варианти като пълнозърнест хляб, пълнозърнеста паста и ядки. Когато е възможно, използвайте мононаситени и полинаситени мазнини и избягвайте трансмазнините напълно. Много учени са съгласни също, че вегетарианската диета е по-здравословна от онази базирана на животински протеини. Плодовете, зеленчуците и зърнените култури са богати на фибри и хранителни вещества.

2. Не обвинявайте за всичко гените

Няма съмнение, че гените допринасят много за свързаните с възрастта заболявания. Учените обаче са открили, че когато става въпрос за дълголетие, гените отговарят само за около 10% от общото ни здраве, а останалите 90% са свързани с начина ни на живот. Това какви избори правим всеки ден влияе значително върху качеството и продължителността на живота ни. Ако се чувствате изморени или изпитвате болки, не бързайте да ги преписвате на наследствеността – първо погледнете начина си на живот.

Яжте храните в естественото им състояние

3. Яжте храните в естественото им състояние

Естествените храни са пълни с хранителни вещества. Готвенето променя химическия състав на храната, което влияе и на тяхната хранителна стойност. Печенето и готвенето на пара са най-добрият начин да сготвите храната си, защото по-добре запазват хранителните вещества. Чудесен начин да поддържате добро здраве е да консумирате от 3 до 5 пъти на ден пресни зеленчуци и плодове. Не забравяйте и да се храните умерено. Преяждането причинява стомашночревни проблеми, които влияят на общото здраве.

4. Придобийте полезни навици

Ако искате да живеете дълго, поддържайте здравословни навици и избягвайте вредните. Не пушете, защото тютюнопушенето отдавна се свързва с различни заболявания на сърцето и белия дроб. Алкохолът е друг виновник за нездравословен начин на живот. Пийте с мярка.

5. Физическа активност

Безспорно е, че освен диетата, физическата активност е другото най-важно нещо, за да бъдете здрави. Повечето заболявания, включително сърдечносъдовите и диабетът, произлизат от застоелия начин на живот. Проучванията показват, че 15 минути упражнения на ден удължават живота с 3 години. Физическата активност намалява риска от сърдечен удар и аритмия. Освен това подобрява способността на тялото да се бори със стреса.

Много хора нямат възможност да ходят редовно н фитнес, но можете да впишете малко физическа активност в ежедневието си, за да останете здрави. През уикенда може да ходите на тенис или плувне или просто излезте да играете с децата си или домашния любимец в парка.

f | Сподели с приятели