Здравословно хранене Диети Полезно

Укрепете организма си с Йод и Витамин Д

Йод и Витамин Д са едни от веществата, за чиито прием мислим като че ли най-малко. Стремейки се да избегнем високия прием на сол, поради здравословни последствия, забравяме колко е важен йода за организма ни. Витамин Д трудно можем да си набавим единствено, чрез слънцето и храната, така че приема на добавки, особено в ранна детска възраст е доста важен.

Витамин Д

Като цяло йод и витамин Д са едни от най-често срещаните дефицити в организма ни, защото пренебрегваме тяхното присъствие и в менюто си и в съзнанието си. Функциите на йода да запазва здравето на щитовидната ни жлеза и правилната синтеза на хормони в последствие е много важна и не бива да се пренебрегва. Витамин Д регулира правилното поддържане на нивата на фосфат и калций в организма ни.

Въпреки че с лекота пренебрегваме нивата на тези витамини и минерали в организма си, то те могат да доведат до доста дълготрайни увреждания, като Деменция, Алцхаймер, малформации в плода и малките деца и доста други усложнения. Много е трудно тези витамини и минерали да бъдат засечени в липса, защото липсата им може да се натрупва с години и да работи в наша вреда, без дори да осъзнаваме това! Ето и няколко насоки, които ще ви помогнат да обърнете малко повече внимание на менюто си и присъствието му в него на йод и витамин Д.

Как да си набавим йод в организма

Йода е минерал, спомагащ добрите функции на щитовидната жлеза и образуването на хормони в организма. Хормоните на щитовидната жлеза участват в развитието на мозъка, растежа и възстановяването на костите. Метаболизма също е повлиян от йода.

Данните за хранителни дефицити на йод са тревожни в глобален мащаб. Близо една трета от населението на земята страда от този дефицит.

Как да разпознаем липсата на йод

Най-често срещаните симптоми, индикация за дефицит на йод в организма са уголемена щитовидна жлеза, позната още, като заболяването „гуша“ и повишен сърдечен ритъм. Още може да се забележи наддаване на тегло и задъхване, без да сте извършили усилени физически действия. Особено при децата, дефицита на йод е много опасен. Той може да доведе до забавено мозъчно развитие и увреждания.

Храни богати на йод

Много важно е да се отбележи в случая, че предимно минерала се среща в почвата и морето. Затова богатата на йод почва е добра, за отглеждане на зеленчуци и приема им. Много страни имат практиката, да обогатяват готварската сол с йод, за да наваксат дефицита от храната, но е спорно до колко това е полезно.

Храните богати на йод са морски водорасли, риба, яйца и млечни продукти. Те могат да ви набавят натурално от 16% до 1000% от дневните ви необходими дози. Най-богати на минерала са морските водорасли и рибите от морето. Йод и Витамин Д може да си набавим не само, чрез балансирана диета, но и чрез добавки.

Как да си набавим витамин Д

Важно е да отбележим, че този витамин е мастно разградим и действа като хормон от типа на стероидите в човешкото тяло. Движейки се с потока кръв към клетките, функцията му е да активира или дезактивира гени. Голяма част от клетките в организма ни имат рецептори за разчитане на витамин Д. Витамина регулира нивата на калций и фосфат в организма и е значително важен за правилното оформяне на скелета и зъбите.

Повечето от нас знаят, че кожата ни и клетките, които я изграждат произвеждат витамина, изложени на слънчева светлина. Затова рисковите групи с дефицит на витамин Д са хората с по-тъмна кожа и тези живеещи в по-студен климат. Особено рискови са групите на малките деца и възрастните. При тях дефицита има доста тежък ефект. Може да се стигне до малформации или Деменция и Алцхаймер при възрастните. Дневната доза витамин Д, която ни е нужна е в порядъка на 700 до 800 милиграма.

Как да разпознаем липсата на витамин Д

Много е трудно да се забележат симптомите на този дефицит. Те могат да се развиват с години преди въобще да бъдат забелязани. При възрастните и децата, дефицита се забелязва по-видимо. Част от симптомите са слабост на мускулните групи, чупливи кости и меки кости и изостанало развитие при децата. При подобен род хранителни дефицити сме изложени на по-голям риск от ракови заболявания, в следствие на слаб имунитет. За да подобрим нивата на йод и Витамин Д в организма си, първо трябва добре да осъзнаем ползата от тях за добрите ни функции.

Храни богати на витамин Д

Най-популярния и гарантиран източник на витамина са рибените масла. Те доставят максимума от дневната ни необходима доза. Богати на мазнини риби, като сьомгата, сардината, скумрията и пъстървата са добър източник на витамин Д. Жълтъците също доставят значителна доза от витамина, но не в големи количества, за разлика от рибеното масло. Много е трудно единствено с диетата да се набави необходимото количество витамин Д, затова и добавки от рода на рибените масла или капсули са препоръчителни, особено при по-голям дефицит.

Йод и Витамин Д винаги са и ще бъдат жизненоважна част от ежедневните ни дажби хранителни вещества. Те имат много ползи, които не бива да пренебрегваме и отбягваме. Затова постарайте се да ги приемате в достатъчни количества ежедневно, за да сте здрави.

f | Сподели с приятели