Здравословно хранене Диети Полезно

Универсална диета „Здравословен начин на живот“

Универсална диета съществува все пак и се нарича здравословен начин на живот.
Нека разгледаме по-подробно какво значи това по отношение на храненето.
Всъщност този режим, ако го наречем така е много прост и лесен за спазване, но подобно на диетите изисква от вас постоянство и то е добре да продължи завинаги.

Здравословен начин на живот

Това, което трябва да направите е да замените колкото се може повече преработени храни и напитки с естествени. Тук не става въпрос за суровоядство или да спрете да готвите, даже напротив.
Приготвяйте храната си сами и с любов. Влагайте в нея възможно най-чисти продукти и естествени подправки. Предпочитайте печене и варене пред пърженето.

Избягвайте пакетираните в привлекателни опаковки „храни“, почти всички от тях изобщо не заслужават да се наричат храна. Помнете, че по телевизията нищо полезно, което да става за ядене не се рекламира. Няма реклами на плодове, зеленчуци, сурови ядки, кълнове, месо от домашни животни, прясна риба.

Ако имате възможност отглеждайте сами плодове и зеленчуци, друга приемлива алтернатива е покупката от местни производители и малки търговци.
Яжте колкото се може повече неща сурови. Не се ограничавайте само до малко плодове, зеленчуци и ядки.

Предпочитайте прясна риба пред месото, но ако сте сигурни за източника не се колебайте да сложите и чисти меса на своята маса.

Млякото и млечните продукти провокират слузообразуване в организма на възрастните. Ако все пак държите да ги има в менюто, потърсете ги от малки мандри и частни производители за да са възможно най-натурални. Здравословната алтернатива при тях са продуктите от козе мляко.
Предпочитайте селски яйца пред тези произведени в птицекомбинат. Свободните кокошки не просто трябва да се разхождат, тяхната храна трябва да е чиста от антибиотици и хормони за да се храним с полезно месо и яйца.

Заместете бялото брашно с пълнозърнесто и други тъмни брашна. Бялата захар с натурална кафява, мед, меласа.

Приготвяйте си хляб сами или предпочитайте този от малки пекарни с ясен произход и съставки.
Ако обичате сладкиши си ги правете сами за да знаете винаги какво има вътре и да сте сигурни, че не си подслаждате живота с поредната битова химия.

Не си харчете парите за безалкохолни напитки с подсладители и множество изкуствени добавки. Ако не е винаги пресен един сок, то нека поне да бъде без всякакви добавки.

Пийте предимно чиста вода, ако е изворна, а не чешмяна още по-добре. Бутилираната е сравнително приемлива алтернатива за живеещите в голям град, но в по-малки населени места се намира и такава от извори.

Приготвяйте си различни чайове, настойки и отвари от билки и плодове, които ще са полезни и вкусни заместители на безалкохолните напитки. Правете си пресен сок и смутита от различни плодове, зеленчуци и всякакви зелени подправки.

Бъдете умерени в количествата алкохол, ако не сте склонни да спрете напълно да го пиете. Избирайте качествен пред парфюмираните и боядисани разновидности на спирт. Виното е най-полезно, следва го бирата и чак след тях се нареждат твърдите напитки.
Спрете цигарите, всеки ден поглъщаме достатъчно вредни вещества и без тях.
Добавете към своя здравословен начин на живот достатъчно движение и сън за да е пълна картината.

Отслабването и здравето са напълно гарантирани, ако се посветите на тези съвети.

f | Сподели с приятели