Здравословно хранене Диети Полезно

Витамин А и ползите от него

Витамин А несъмнено има много ползи за човешкия организъм. Той е съединение, което е светло-жълто на цвят и има кристален строеж. На мнозина е по-познат, като ретинол, защото участва в изграждането и функциите на ретината на окото.

Витамин А

Този витамин има много силно дезинфекциращо действие върху организма и е наричан „извор на младост“ от много жени, поради благотворното си действие върху кожата на лицето и тялото. Витаминът може да бъде намерен в много храни от животински произход, както и в зеленчуците. Формата му в зеленчуците е малко по-различна, тя е свързана с каротеноидите. Бета-каротените, алфа-каротените и гама-каротените, биват преобразувани в човешкото тяло във витамин А. Така те са наречени про-витамин А съединения.

Несъмнено витаминът оказва благотворно действие върху доста процеси в организма. Подпомага зрението, репродукцията при мъжете и жените, растежа на клетките и усилването на имунната система. Доста статистики сочат дефицит на витамина именно в развитите страни. Тази тревожна тенденция е доста обезпокояваща и следенето на нивата на витамина в организма ни е много важно.

Дефицитът на витамин А може да доведе до слепота, смърт при децата, чести вирусни инфекции и боледуване, не здрави кожа, коса и пигментиране, аномалии на костите, липса на апетит и анемия, забавен растеж. Затова съвета ни е много внимателно да подбирате храната си, която може да ви набави витамин А и да вземате добавки, ако сте предразположен към дефицита му!

Този мастно разтворим витамин е много важен за доброто ни състояние и здраве. Здравето на костите ни, кожата, зъбите и клетъчната мембрана зависи от количествата витамин А в организма. Освен това той спомага продукцията на очен пигмент, които е необходим за доброто ни зрение.

Видове витамин А

Срещат се два вида витамин А:

Предварително образуван витамин А

Приема се чрез продукти, като домашни птици, меса, млечни продукти и риба;

Про-витамин А

Срещаме го в повечето плодове и зеленчуци. Пример е Бета-Каротена, който тялото ни превръща във витамин А след прием. От това идва да заключим, че тази форма на витамина не приемаме директно, а чрез обработка в организма ни.

Дефицит и предозиане

Хранителни дефицити на този витамин в развитите страни се среща често, но в страни, като Индия например е в процент около 50% и повече, което е доста трагична статистика. Най-лошия изход, в следствие на липса на витамин А е слепотата. Силно увредената имунна система води до преждевременна смърт сред децата и родилките най-вече, когато има голяма липса на витамина.

Освен дефицит, може да се предозира витамин А, което също не е много добър вариант. Предозирането има симптоми, като повръщане, отпадналост, умора и слабост, загуба на апетит в значителни количества и честа раздразнителност.

Дневни дози за прием на витамин А

Дозите, които обикновено се дават за предозиране са 200 милиграма еквивалент на ретинол за ден при хора на възраст над 20 години до около 50 години и 100 милиграма ретинолов еквивалент, за деца и възрастни дневно. Следните дневни дози са ориентировъчни и се препоръчват да бъдат приемани, без да се превишават:
Деца на възраст над 3 години – 600 Микро грама на ден;
Деца, които са на възраст от 4 до 8 години – 900 Микро грама дневно;
От 9 до 14 годишни деца – 1700 Микро грама;
Тийнейджъри над 14 години до 18 – 2800 Микро грама на ден;
Възрастни над 19 години до 50 години – 3000 Микро грама дневно;
Бременни и кърмещи жени – от 2800 до 3000 Микро грама на ден;

Мазнините и наличието им в организма са тясно свързани с усвояването на витамин А, тъй като той е мастно разтворим. Екстремни без мастни диети или проблеми от здравословен характер по усвояването на мазнините в организма, биха довели и до по-ниски нива на витамина в организма.

Храни богати на витамин А

Ако подредим хранителните продукти богати на витамина във низходящ ред може да започнем от черен дроб и то телешки. Той е най-богатия източник на витамин А. Следват рибените масла и бета-каротените, като морковите например. Сладки картофи, тъмно-зелени зеленчуци, като спанака и къдравото зеле съдържат витамин А.

Трябва да се спомене, че приема на предварително образуван витамин А е опасен в големи количества и може да доведе до отравяне. При про-витамин А или така наречения каротен, единствената опасност е придобиването на оранжев тен на кожата.

Ползи от използването на Витамин А

Използването на витамина и добрите му количества могат да спомогнат превенцията и лечението на следните заболявания: Вирусна инфекция; инфекция на ушния канал; остеопороза; спин; диабет; псориазис; саркома на Капоши; акне; катаракта; щитовидни аномалии; фиброксично заболяване на гърдите; атопичен дерматит; язви на стомаха; цервикална дисплазия; алкохолизъм; влошено зрение. Антиокислителните свойства на витамина са много важни за анти-стареенето и процеса на подмладяване. Еластична и овлажнена кожа, здрава и блестяща коса, здрави и нечупливи нокти, всичко това зависи от витамин А и добрите му нива в телата ни.

В заключение на темата за този витамин и ползите от него, може да се отбележи, че споменатите дефицити на жизненоважния витамин в организма ни са много опасни и могат да доведат до големи увреждания и заболявания. Затова е добре да обмислим хранителните си навици с цел оптимален и разумен прием на необходимите нива от витамин А в организмът ни.

f | Сподели с приятели