Здравословно хранене Диети Полезно

Вредни храни, скрити зад етикета „здравословно“

Здравословните храни придобиват все по-голяма популярност. И именно затова те се появяват все по-често. Да, но вредата е в това, че много от тези „здравословни“ храни си остават в кавички. Те не носят никакви ползи за здравето. Напротив! Но мнозина се подвеждат по големите етикети, без да обръщат внимание на съдържанието…

Натурални сокове

100% натурален сок

Да, има сокове, на чиито етикети пише „100% натурален сок“. И те в действителност се правят от плодове. Но тези плодове са некачествени. В сурово състояние вие не бихте ги опитали. Освен това в натуралните сокове има много добавени консерванти и други химикали, целящи за цел да доовкусят и съхранят този 100% натурален продукт.

Заместител: Ако наистина искате да пиете свеж сок, просто си направете фреш. В къщи, в домашни условия. Без добавена захар, със свежи плодове. Така ще сте сигурни в качеството, което получавате.

Пълнозърнест хляб

Вече сме писали за вредите от пшеницата и пълнозърнестия хляб. В България много голяма част от него всъщност се прави от трици. Често се добавя бяло брашно и различни оцветители, за да придобие по-тъмен цвят. Но дори и да е направен от пълнозърнесто брашно в действителност, то е пшенично, а както става ясно в същата статия, пшеницата е изгубила отдавна ценните си свойства.

Заместител: Ако в действителност желаете да се храните с пълнозърнест хляб, имате възможност да си закупувате такъв от специализирани пекарни. Освен това можете да си правите домашен хляб, така ще сте наясно какъв точно е съставът му.

Обезмаслено мляко

Твърде погрешно е схващането, че мазнините са вредни. Не са! Те са важни за пълноценното функциониране на организма. Когато млякото се обазмасли, се губят ценните му хранителни стойности. Естественото състояние на млякото е да е с по-висок процент на мазнини. В обезмаслените млека не се съдържа витамин А, който е от голямо значение за човешкия организъм.

Заместител: Киселото мляко е вкусно, когато е истинско. Малцина са онези, които биха решили сами да си го приготвят. Но има малки магазинчета, които предлагат млечни продукти от частни мандри. Открийте своето място и просто се насладете на вкуса на истинското кисело мляко. Но не прекалявайте! Знаете, че освен ползи, то носи и своите вреди за организма.

Енергийни барчета

Повечето хора възприемат енергийните барчета като здравословни продукти. Истината не е точно такава. Много от тях съдържат голямо количество захар или подсладители. Това в никакъв случай не ги прави нито полезни, нито здравословни. По-често ще откриете барчета с около 400 калории, а това се равнява на едно хранене. И накрая, химикалите, които се съдържат в тези барчета, не допринасят за вашето здраве.

Заместител: Ако потърсите упорито можете да намерите барче, което да е с до 15% захар или изцяло с натурални продукти. Но ще ви отнеме по-малко време да си направите в домашни условия с ядки и мед. Писали сме вече за лечебните свойства на меда. Със сигурност домашното ви произведение ще е много по-полезно, а може би и по-вкусно.

Черен шоколад

Безспорно шоколадът има своите ползи за организма. Но търговският шоколад, който се продава в големите супермаркети, носи и своите вреди. Нито калориите са в пъти по-малко, както мислят повечето жени, нито е лишен от въглехидрати. В него също има и добавена захар. Това не го прави много здравословен. Да, в био магазините се продава черен шоколад, който може да достигне и над 90% какао, той, разбира се, е по-полезен. Но е важно да избирате такъв, а не всеки шоколад с етикет „черен“.

Заместител: Освен висококачествен черен шоколад, може да направите и шоколад в домашни условия. Много е лесно – с какао и кокосово или какаово масло. По желание и мед. Това е.

Здравословни бисквити

Здравословните бисквити се обявяват за такива, защото съдържат някакъв малък процент цели зърна и евентуално, но не винаги, полезни съставки, като стафиди, ядки и т.н. Разбира се, това не значи, че са полезни, тъй като останалите продукти са също толкова вредни, колкото във всички други бисквити. И най-важното – във всички здравословни бисквитки винаги има добавена захар. Включително и в много от зърнените закуски.

Заместител: Ако ви се хапват бисквитки, можете да си направите такива от овесени ядки и мед. По желание може да добавите и банан. Така ще имат плодов вкус и поне няма да вредят на организма ви.

Със сигурност има още много неща, които ще намерите на щандовете в супермаркетите с етикет „здравословно“. Но не се подвеждайте по големите букви. Прочетете съдържанието! Освен това, не забравяйте, че всичко, което се продава в опаковка, има консерванти, Е-та и други химикали. Това не е най-добрата алтернатива за вашето тяло.

f | Сподели с приятели