Здравословно хранене Диети Полезно

Защо имаме нужда от Магнезий и Фолиева киселина

Магнезий и фолиева киселина са минерали жизненоважни за здравия и балансиран организъм. Хранителни дефицити, които са изключително често срещани и вредни за здравето ни, можем да си набавим с един балансиран и реалистичен хранителен режим.

Храни богати на магнезии

Повечето типични и модерни диетични режими пропускат няколко важни хранителни съставки, без които организма ни не може. Погрешно е схващането, че само хората от гладуващите и не развити страни страдат от хранителен дефицит. Напротив, фактите сочат, че развитите страни са под много по-голям риск от хранителни дефицити, отколкото си мислят.

Не само приема на вредни храни, като тези от заведенията за бързо хранене, са проблема ни. Редица продукти, сочени за здравословни в магазините, като обогатените с витамини води и сокове или мюсли снаковете за енергия и отслабване, са пълни с вредни вещества и съвсем не ни помагат да си набавим нужните хранителни вещества. Хранителния дефицит на жизненоважни вещества за организма ни може да засегне функциите на метаболизма, нервното сигнализиране, храносмилането, водния баланс на организма и ензимните функции.

На кратко казано, при липса на важни хранителни вещества, сме под постоянен риск от заболявания и умора. Скритите симптоми на този често срещан проблем са мускулните болки и умората. Трудно е да установим, какви точно хранителни вещества ни липсват или са в недостиг, но нека ви запознаем с доказано важните и най-често в недостиг хранителни дефицити, като тези на Магнезий и фолиева киселина.

1. Магнезий

Магнезия спомага здравия растеж и развитие на костите и костната система. Здравето на сърцето и изчистването на организма от токсини също са дело на магнезия. Той играе основна роля и за енергийните нива в организма ни. По проучвания на специалисти минерала е сред най-необходим на организма ни. Чрез него усвояваме по-лесно витамин Д, които е сред необходимите за правилния ни растеж. Благодарение на него организма ни преобразува в калций, поетия витамин Д. Функциите на щитовидната жлеза, усвояването на енергията от храната и възстановяването на тъканите се извършват с помощта на магнезий. По принцип магнезия е в недостатъчни количества при хора, които вземат лекарствени препарати, пият големи количества алкохол или са болни. Но все по-често поради лошия хранителен режим се среща и при здрави хора. Липсата на магнезий и фолиева киселина може да доведе до доста тежки последствия.

Как да разпознаем липсата на магнезий

Когато на един човек му липсват оптимални нива магнезий, той има загуба на апетита, уморен е и отпаднал. Нивата на енергия спадат, появява се и липса на калций и калий в организма. Освен по вече споменатите симптоми, липсата на магнезий си личи и по рязката промяна в настроенията, не регулиран сърдечен ритъм, изтръпване и болка в мускулите и понякога дори мускулни конвулсии. Някои проучвания дори свързват ниските нива на магнезий в организма с повишените нива на инсулин в кръвта. Ако имате тези симптоми, то срещата с доктора е неизбежна. Назначаването на кръвен тест, би доказало подозирана липса. Следващата стъпка в процеса е среща със специалист, които да ви предпише добавки за наваксване на липсата. Най-добрият вариант за попълване нивата на магнезий си остава балансираната здравословна диета!

Храни богати на магнезий

Храните, които имат повишено съдържание на хранителния елемент са бадемите и кашуто от ядките, спанака, бобовите култури (черния боб) и тъмно листните зеленчуците, като цяло. Важно е да се отбележи, обаче че органично отглежданите зеленчуци, са по-добрият избор. Може да приемате зеленчуков сок. Богати на магнезий и фолиева киселина са и пълнозърнестите храни.
Хранителни продукти, които да включите в менюто си
Хранителните продукти, богати на магнезий са: тиква, авокадо, спанак, бамя, кафяв ориз, бадеми, соя, семена от тиква и слънчоглед, овесени трици, кашу и други.
Рискови групи хора от магнезиев дефицит са вегетарианците и хората с алергии към лактоза и производните й.

2. Фолиева киселина

Фолиевата киселина е добре позната, като добавка за бременни и жени, които ще планират бременност. Като цяло дефектите, които биха се появили при един ембрион от липса на фолиева киселина са сериозни. Броя на клетките и в частност на червените кръвни клетки е силно редуциран при хранителни дефицити от този тип, не само при жените в детеродна възраст, но и при всички хора.

Как да разпознаем липсата на фолиева киселина

Симптомите показващи липса на фолиева киселина са посивяване на косите, отпадналост, обринат език, афти и рани в устната кухина и цялостна отпадналост и умора. При налични симптоми е добре да се консултирате със специалист, които да направи хранителен режим за вас, изследвания и да изпише евентуални добавки. Магнезий и фолиева киселина са едни от най-важните минерали за доброто функциониране на организма ни.

Храни богати на фолиева киселина

Пълнозърнестите продукти, бобовите култури, зелените салати и плодовете са групите храни, на които можете да заложите. Спанака, лещата, зеления фасул и други трябва да са част от менюто ви.
Хранителни продукти, които да включите в менюто си
Богати на фолиат храни са: портокали, ябълки, грах, леща, овесени ядки, пълнозърнест хляб, броколи, спанак и авокадо.

Магнезий и фолиева киселина можете да си набавите успешно с храната и чрез доказано ефективни добавки, но внимавайте тези хранителни дефицити изискват постоянно внимание и балансирана диета за целта

f | Сподели с приятели