Здравословно хранене Диети Полезно

Защо да се движите повече пеша

Винаги съм се възхищавала на жените, които с постоянство успяват да изваят добрата си фигура. Това са онези жени, които ходят по пет дни в седмицата на фитнес, независимо от натоварената си програма.

ходене пеша за здраве

Тези жени могат да бъдат видени да тичат всяка сутрин в парка, или, ако няма в близост парк, около жилищните кооперации. Виждате ли? Тях нищо не би могло да ги спре.

Но има и друг тип жени. Те не обичат упражненията. Нито да ходят на фитнес. Не обичат физическото натоварване. И това не е лошо! Не е странно. Нито е причина да бъдат осъждани. Това са жени, които предпочитат по-ненатоварващите движения. По-плавните, по-малко уморителните. Именно заради тези жени реших да напиша статия, в която да обясня ползите за организма от ходенето пеша.

За да бъде здраво тялото ви, то има нужда от движение. А не е ли продължителното ходене движение

Ако вашата цел е да изгорите излишни мазнини, то тогава трябва да приемате по-малко калории, отколкото изразходвате. Заниженият прием на калории не е препоръчителен, тъй като той може да е само временен. В moetotialo.com нееднократно сме писали за различни диети, които можете да прилагате, но все пак сме на мнение, че разковничето за добрата фигура е балансираното хранене и движението. А не диетите.

След като изключим намаления прием на калории, тъй като не е добра алтернатива, остава другата опция – да увеличите изразходваната енергия. Така ще горите повече калории и ще можете да се храните по-балансирано.

От тази гледна точка дали ще тичате 1 час, или ще ходите 2 часа – вие ще изгорите приблизително еднакво количество калории. Разбира се, при бягане се изгарят повече калории, но продължителното време, необходимо за извървяване на разстоянието пеша, компенсира това.
Ако обаче вашата цел е да оформите мускулите си, това няма как да стане само с ходене пеша. За целта ще е необходимо да правите различни упражнения, които да развиват различните групи мускули.

Защо можете да отслабнете само чрез ходене

През първите 30-40 минути тялото гори калории, чийто източник е гликоген от мускулите. След това обаче той започва да гори мазнини от тялото. Ходенето подпомага обмяната на веществата в съчетание с правилно балансирано хранене. Ако се храните балансирано, без да приемате излишни калории и храни с висок гликемичен индекс, тялото няма да натрупва повече мазнини, а само ще ги гори. Колкото по-бързо ходите, толкова повече калории ще изгорите.

За да постигнете обаче целта си, трябва темпото, с което ходите, да е бързо. Ако сте начинаещи, по-добре е да започнете с по-бавно темпо, до достигане на определен брой крачки. 10 000 крачки се смятат за достатъчни за поддържане на добро здравословно състояние. Те се равняват на около 7 км. След като започнете да изминавате по 10 000 крачки на ден, без да се уморявате, започнете да увеличавате и скоростта, с която се движите. А след това постепенно започнете да увеличавате и броя на крачките (съответно и на времето, в което се движите).

Следващите два съвета ще ви помогнат да си изградите режим, който, в комбинация с балансираното хранене, ще има положителен ефект върху вас:

Вземете си крачкомер

Така никога няма да сте в заблуда. Винаги ще сте наясно какво разстояние сте изминали. Особено важно е, ако сте начинаещи. Дори и да звучи в този случай „начинаещи“ несериозно, едва ли са много хората, които до този момент не са спортували и въпреки това могат да ходят дълго време без да се уморят.

Ходете в бърз темп

Не си губете времето да ходите пеша едва-едва. Колкото по-енергично ходите, толкова повече мазнини тялото ви ще изгаря. Бързото ходене повишава пулса ви. За да е по-ефективна една тренировка, трябва да е по-бърза, тъй като по този начин процесите в организма се ускоряват. Ако се уморите, по-добре спрете, за да си починете. А след това продължете отново.

Трябва да сте напълно наясно, че излизате, за да спортувате, а не просто да изгубите един час в почивка. Изправете стойката си, правете по-малки, но по-енергични крачки. Ходете бързо. Дишайте ритмично. Вдишвайте дълбоко през носа и издишвайте бавно.

Разбира се, ако искате да изваете мускули и очаквате, че това може да се случи само с ходене, имате изградена погрешна представа. Но ходенето може да направи тялото ви много по-издръжливо. Освен това ходенето е движение, а движението – живот. Така си гарантирате едно по-добро здравословно състояние. А при постоянство от ваша страна – и намаляване на мазнините.

f | Сподели с приятели