Здравословно хранене Диети Полезно

Здравословните ползи от кокосово масло

Вече е доказано, че ползите от кокосовото масло са много. Това е един вълшебен продукт, който несъмнено би могъл да бъде класифициран като супер храна. В тази статия сме се спрели на някои от ползите, които той носи на нашия организъм.

Здравословните ползи от кокосовото масло
Мастните киселини на кокосовото масло не са вредни

Кокосовото масло е отхвърляно дълго време, защото съдържа много наситени мастни киселини – около 90% от всички киселини в него са наситени.

Новите данни обаче са категорични, че наситените мазнини са безвредни. Множество проведени изследвания върху стотици хора не са установили никакви връзка между тях и заболяване на сърцето. Освен това има разлика между наситените мазнини на маслото и тези, които са в сиренето например. И тя се корени в дължината – мазнините на кокосовото масло са средноверижни и те се усвояват различно в сравнение с дълговерижните. Средноверижните не се натрупват под формата на мазнини в тялото. Затова и проблемите, които се свързват с дълговерижните на сиренето, като заболявания на сърцето например, не се проявяват при продължителната употреба на кокосовото масло.

Хората, които се хранят с повече кокосово масло, са много по-здрави

До съвсем скоро кокосът беше по-скоро екзотична и непредпочитана храна в западните държави. И до момента тя продължава да бъде непозната за много народи. Но това не е така при всички нации. Населението на Токелау например се е хранело в продължение на векове в голяма степен с кокосови орехи. Над 60% от кaлoриите, които то приема и до днес, идват от там. Въпреки това при населението няма никакви данни за сърдено-съдови заболявания.

Кокосовото масло убива вредни микроорганизми

Тайната на маслото е в голямото количество лауринова киселина, която се съдържа в него. Установено е, че тази киселина убива патогените, като вредни гъбички, бактерии и вируси.

Кокосовото масло може да подобри „лошия“ холестерол

Както казахме, кокосовото масло съдържа наситени мазнини, които не вредят на организма. Именно те могат да увеличат „добрия“ холестерол в тялото, като също така помагат за превръщането на „лошия“ в по-малко вреден. В едно изследване, в което 40 жени взели участие, се установило, че кокосовото масло може да намали „лошия“ холестерол до 40%, като повишава „добрия“ за разлика например от соевото масло. Разбира се, в тази насока са правени много проучвания. Всички те установяват, че кокосовото масло има благоприятно въздействие върху организма.

Кокосовото масло редуцира теглото

Посредством него мазнините около органите, натрупани в областта на корема, могат да бъдат редуцирани. Обиколката на талията е чудесен маркер за количеството на мазнините в коремната кухина. В проучване при 20 мъже, страдащи от затлъстяване, е установено, че за 4 седмици те са намалили обиколката на талията си с 2,86см., като единствено са приемали по 2с.л. кокосово масло на ден. Дори и това да не ви звучи твърде впечатляващо, имайте предвид, че те не са подлагани на каквито и да е ограничения, нито физически натоварвания. Те са изгубили голямо количество мазнини просто защото са добавили кокосово масло в менюто си.

Ползите от кокосовото масло далеч не се изчерпват с това. Установено е, че то подобрява функциите на мозъка, засилва имунната система, поддържа кожата здрава и др. То може да бъде използвано като натурален заместител на много козметични продукти, като лосион за тяло, слънцезащитен крем, а много хора го използват като основа и на своите домашни сапуни.

Много често напоследък то се използва като маска за коса или заместител на балсама. Кокосовото масло заздравява косъма, придава блясък на косата и я прави лесна за разресване.
Освен това много хора, които се обръщат към природосъобразния начин на живот, използват кокосовото масло като заместител на търговската паста за зъби. Тъй като в нея се съдържат много химични елементи и натриев флоурид, който всъщност не е никак безвреден. Доказаните лечебни свойства на кокосовото масло предотвратяват появата на кариеси и убиват голяма част от микробите, които се намират в устната кухина.

И не на последно място е важно да се отбележи, че кокосовото масло е чудесен заместител на традиционното олио, но и на зехтина, защото може да се обработва топлинно. Дори и при по-висока температура, неговите качества се запазват.

Не забравяйте обаче, че за да е наистина ефикасно, то трябва да е възможно най-малко преработвано. Ето защо трябва да внимавате при избора му и да се спирате само на нерафинирано, студено пресовано кокосово масло.

f | Сподели с приятели